I alt er der blevet udlånt 22,5 mia. kr. i momslån til små og mellemstore virksomheder på tværs af forskellige brancher. Da lånene udløber 1. april, skal virksomhederne enten overføre lånet til skattekontoen eller låne hos fx banken. På skattekontoen er vilkårene, at der afdrages månedligt over 24 måneder, og at der er en rente pr. måned på 0,7 pct. Sidstnævnte svarer til en effektiv årlig rente på 8,7 pct., og der er ikke fradragsret som ved rentebetaling til fx banker.
Lånene er fordelt på godt 45.000 virksomheder, og det gennemsnitlige lån ligger derfor på knap 500.000 kr. pr. virksomhed. En gennemsnitlig virksomhed med momslån vil derfor skulle afdrage ca. 20.000 kr. fra første måned og betale renter for samme måned på ca. 3.500 kr., hvis virksomheden ikke kan finde andre løsninger end skattekontoen.
Det er ikke alle brancher, der har været lige hårdt ramt af coronakrisen, og alle virksomheder har ikke haft det samme behov for at søge om momslån. Vi ser derfor, at der er relativ stor forskel på de forskellige branchers udnyttelse af momslånene. Hoteller og restauranter er den branche, hvor virksomhederne har taget det største lån sammenlignet med, hvad de potentielt kunne låne forud for ansøgningsrunden til momslånene. I branchen Hoteller og restauranter har virksomhederne udnyttet 46 pct. af den totale værdi, de havde mulighed for at låne, hvilket er markant mere end andre brancher.