Konklusion og politikforslag
Overlevelsesraten for nystartede virksomheder er faldende, og det giver anledning til bekymring. Vi har nemlig brug for nye virksomheder, der skaber job og udfordrer de eksisterende med innovative processer og produkter. En lav overlevelsesrate kan skræmme potentielle iværksættere fra at udleve deres iværksætterdrømme.
SMVdanmark peger på flere veje, der kan sikre en højere overlevelsesrate blandt iværksætterne ved at adressere udfordringer med bl.a. bureaukrati, retssikkerhed og finansiering. Vi opfordrer politikerne til at tage følgende forslag op i de iværksætterforhandlinger, der forventes at begynde inden sommerferien 2023:
1. Mindre papirarbejde:
a. 68 pct. af SMV’erne mener, at mængden af bureaukrati, regler og indberetning til det offentlige er den faktor, som udgør de største barrierer for at drive iværksætteri i Danmark. Siden 2002 er der blevet oprettet 2.577 love og bekendtgørelser af erhvervsministeriet, hvoraf 914 stadig udgør gældende regulering.
b. SMVdanmark foreslår derfor måltal for at nedbringe bureaukrati-omfanget opgjort ved mængden af regler og administrative byrder, som såvel folkevalgte som centraladministrationen holdes op på.
2. Styrket retssikkerhed og lige konkurrencevilkår:
a. Et loft over betalingsfrister for alle virksomheder på 30 dage vil sikre, at iværksætterne hurtigt får deres penge hjem fra store kunder, hvor de ellers har meget ulige konkurrencevilkår. Det vil gøre iværksætterne mindre sårbare ift. likviditet.
b. Generelt eftersyn af iværksætteres retssikkerhed, herunder ret til erstatning, hvis man har modtaget forkert rådgivning af banken.
3. Bedre adgang til kapital:
a. Danskerne investerer hvert år milliarder i aktier, og disse midler kunne skabe vækst hos danske iværksættere og SMV’er. Man kan øge investeringerne ved at give en skattefordel ved at investere i danske SMV’ere og iværksættere på linje med aktiesparekontoen. Her betaler man kun 17 pct. i skat på afkastet (hvor beskatningen på crowdlending i dag er noget højere i form af 25,6-42,7 pct.).
b. Det skal være muligt for anpartsselskaber at sælge ejerandele til offentlighed (equity crowdfunding).