Den 21. april 2021 fik restauranter, caféer og øvrige serveringssteder lov at genåbne for udeservering, såfremt det vurderedes sundhedsmæssigt forsvarligt, og det har været kilden til overlevelse for mange restauranter og cafeer. Virksomhedernes fordel ved udendørsservering er, at der ikke stilles krav til udendørsarealet og kundens coronapas. Under coronakrisen har Københavns Kommune lavet en særordning, der giver restauranter og caféer mulighed for at søge om ekstra arealer til udeservering med det formål at holde smitten nede. Restauranterne og caféerne har i tre forskellige perioder haft mulighed for at søge om udvidet udeservering under coronakrisen.
På trods af Københavns Kommunes intentioner, er 31 pct. af ansøgningerne blevet afvist. Det viser en aktindsigt, som SMVdanmark har fået foretaget hos Københavns Kommune. Sammenligner man med sommeren 2020 blev 24 pct. af ansøgningerne afvist, mens der i efteråret 2020 blev afvist 0 ansøgninger. Samtidig med at flere virksomheder får afslag, stiger andelen som afventer svar også. 39 pct. afventer på nuværende tidspunkt stadig svar, hvilket kan være en stor udfordring for mange idet branchen er midt i deres højsæson.
De nyeste tal viser, at restaurantbranchen har mistet 50 pct. af omsætningen fra 1. kvartal 2020 til 1. kvartal 2021. Imens har caféer, værtshuse og diskoteker mv. tabt hele 74 pct. af omsætningen over samme periode. Det er altså tydeligt at virksomhederne skal hente et stort omsætningstab hjem.