Danske virksomheder har ad flere omgange under coronakrisen haft mulighed for at optage et rentefrit lån via Skattestyrelsen for at øge virksomhedens likviditet. Mange virksomheder oplever dog at få deres lån annulleret før tid - lån der i mange tilfælde er på flere 100.000 kr. og dermed kan få afgørende betydning for virksomhedens økonomi.
Siden ordningerne trådte i kraft og frem til 1. juli 2021 er 2.371 moms- og skattelån blevet annulleret ud af knap 79.000 lån i alt. Det fremgår af tal fra Skattestyrelsen, som SMVdanmark har fået via aktindsigt. En stor del af annulleringerne skyldes, at virksomheden er ophørt, er under konkurs el.lign., mens der også er 214 lån som er blevet frivilligt tilbagebetalt før tid. Langt størstedelen, 1.158, af de annullerede lån skyldes dog såkaldte foreløbige fastsættelser.
Skattestyrelsen kan med såkaldte ”foreløbige fastsættelser” fastsætte et beløb, som en virksomhed forventes at betale i skat, hvis virksomheden ikke løbende har angivet, at den f.eks. ikke har ansatte i den pågældende periode eller ikke er momspligtig. En foreløbig fastsættelse medfører en afgift på 800 kr. til virksomheden. Men som et vilkår for skatte- og momslån må man som virksomhed ikke have haft - eller undervejs få - en foreløbig fastsættelse, og dermed skal lånet annulleres straks.