Restaurantbranchen lider stort omsætningstab

Restaurantbranchen forventes at tabe 186 mio. kr. i omsætning fra d. 21. januar 2022 og frem til d. 31 januar 2022, som følge af de gældende restriktioner.

Dato: 20. januar 2022

Det nuværende restriktionsniveau for restaurationsbranchen er parallelt til restriktionsniveauet tilbage i efteråret 2020. Her lå restaurantbranchen 19 pct. under sin normale omsætning. Med denne indsigt i nedgangen kan vi beregne den forventede omsætning for januar måned 2022, Hvis restriktionerne for restaurationsbranchen blev ophævet 21. januar 2022, ville omsætningen for branchen forventeligt stige med 186 mio. kr. i resten af januar.  

Hovedpointer fra undersøgelsen

  • Restaurantbranchen forventes at tabe 186 mio. kr. i omsætning fra d. 21. januar 2022 og frem til d. 31. januar 2022 som følge af de gældende restriktioner.
  • Med det nuværende restriktionsniveau ligger restaurantbranchen 19 pct. under sin normale omsætning.

Restaurantbranchens omsætning har lidt stor nedgang under hele pandemien

Grundet COVID-19 restriktionerne har restaurantbranchen lidt et stort omsætningstab. I 2020 lå den samlede omsætning 21 pct. lavere end i 2019. Som det fremgår af nedenstående figur, har særligt januar 2021 ligget langt under niveauet for 2019 og 2020. 

Frem til den 31. januar forventes restaurantbranchen at tabe 186 mio. kr. i omsætning pga. restriktioner

Restaurantbranchen forventes at tabe 186 mio. kr. i omsætning fra d. 21. januar 2022 og frem til d. 31. januar 2022 som følge af de gældende restriktioner. Det svarer til et dagligt omsætningstab på 17 mio. kr. Det skyldes, at de nuværende restriktioner påvirker omsætningen i branchen negativt med et fald på 19 pct. sammenlignet med en normal januar måned uden restriktioner.

Metode til beregning

For at beregne den forventede omsætning i januar 2022 for restaurantbranchen, har vi benyttet omsætningen i oktober 2020 som referencepunkt, idet denne måned var præget af det samme restriktionsniveau, som restaurantbranchen er udsat for nu.

Restriktionsniveauet omfatter følgende:

  • Restauranter, barer, cafeer og lignende serveringssteder med bevilling skal lukke klokken 22.00 med virkning fra 17. september 2020.
  • Krav om brug af mundbind eller visir på restauranter, barer, cafeer og lignende serveringssteder – dog ikke, når man sidder ned.
  • Krav om at restauranter, barer, cafeer og lignende serveringssteder indfører skiltning om, hvor mange personer der maximalt må opholde sig på serveringsstedet.

Omsætningen i vores referencemåned oktober 2020 sammenlignet med oktober 2019 viser et omsætningsfald på 19 pct. Dette omsætningsfald benyttes til at beregne den forventede omsætning i januar 2022 baseret på omsætningstallet for januar i 2020, som er den seneste januar måned, som ikke var påvirket af restriktioner. 

Konklusion og politikforslag

Restaurantbranchen forventes at tabe 186 mio. kr. i omsætning fra d. 21. januar 2022 og frem til d. 31. januar 2022 som følge af de gældende restriktioner.

SMVdanmark foreslår, at de restriktioner som omfatter restaurantbranchen afskaffes. Særligt ønsker vi, at kravet om at stoppe udskænkningen kl. 22.00, samt afstandskravet afskaffes, idet det begrænser antallet af gæster på restauranter.

Lasse Lundqvist

Konsulent

tlf +45 41 29 20 09 Læs mere om Lasse Lundqvist