Sene betalinger udfordrer mange virksomheder

Sene betalinger er et stigende problem. Det skaber likviditetsproblemer, hæmmer investeringer og fører til afskedigelser.

Hovedpointer

Sene betalinger udgør en stigende udfordring for danske virksomheder og skaber økonomisk usikkerhed. Denne analyse bygger på data fra Intrum, som udgiver den årlige European Payment Report og samarbejder med EU Payment Observatory for at kortlægge betalingsadfærd i Europa. EU Payment Observatory er et initiativ, der overvåger, hvordan betalingsfrister og forsinkede betalinger påvirker virksomheder. Analysen samler input fra tusindvis af virksomheder og giver et detaljeret billede af udfordringerne med sene betalinger. Analysen viser, at 44 pct. af virksomhederne i Danmark oplever problemer som følge af sene betalinger, hvilket er det højeste niveau siden målingerne begyndte i 2019. Samtidig betaler stadig færre virksomheder inden for den aftalte frist, hvilket øger presset på leverandører og forværrer likviditetsproblemer. De økonomiske konsekvenser er omfattende og rammer alt fra investeringer til beskæftigelse og finansieringsomkostninger.

  • 44 pct. af de danske virksomhederne oplever problemer som følge af sene betalinger
  • Sene betalinger er et stigende problem. Kun 15 % af virksomhederne i 2023 betalte inden for 30 dage, selvom 46 % havde en aftalt betalingsfrist på maks. 30 dage.
  • Sene betalinger har store konsekvenser for virksomheder. 61 % oplever forsinkede betaling til underleverandører, 54 % får hæmmet deres bæredygtighedsindsats, 35 % må afskedige ansatte, og 27 % får øgede finansieringsomkostninger.

Betalingsfrister er et problem for virksomhederne

44 % af virksomhederne oplever problemer på grund af sene betalinger, hvilket er det højeste niveau siden EU begyndte at måle betalingsfrister jf. figur 1. Denne udvikling viser en stigende udfordring for virksomhederne, hvor forsinkede betalinger skaber likviditetsproblemer, hæmmer investeringer og kan forårsage forstyrrelser i forsyningskæderne. Tallene understreger behovet for strammere betalingsdisciplin og bedre regulering for at beskytte virksomheder, især små og mellemstore virksomheder, der ofte er mest udsatte.

Mange overholder ikke de aftale betalingsfrister

Sene betalinger er et voksende problem for virksomhederne. I 2021 havde 56 % af virksomhederne en aftalt betalingsfrist på 30 dage eller mindre, men dette faldt til 46 % i 2023. jf. figur 2. Samtidig er andelen af virksomheder, der faktisk betaler inden for 30 dage, faldet markant fra 31 % i 2021 til blot 15 % i 2023. Dette betyder, at en stadig større andel af virksomhederne betaler senere end aftalt, hvilket forværrer likviditetsproblemer og øger presset på leverandører.

Denne negative udvikling indikerer ikke kun en svækket betalingsdisciplin, men også et stigende pres på leverandører, der tvinges til at bære den økonomiske byrde.  

Forsinkede betalinger rammer virksomheder hårdt

Sene betalinger skaber betydelige udfordringer for virksomheder. 61 % af de virksomheder, der oplever forsinket betaling, må selv udskyde deres betalinger til underleverandører, hvilket kan føre til likviditetsproblemer og forstyrrelser i forsyningskæderne. Derudover angiver 54 %, at sene betalinger hæmmer deres bæredygtighedsindsats og dermed forsinker grønne investeringer, jf. figur 3.

De økonomiske konsekvenser rammer også arbejdsmarkedet, da 35 % af virksomhederne har måttet afskedige ansatte som følge af forsinkede betalinger. Samtidig oplever 27 % øgede finansieringsomkostninger, hvilket yderligere belaster deres økonomi. Disse tal viser, hvordan dårlig betalingsdisciplin kan skade virksomhedernes stabilitet og vækst.

Konklusion og Politikforslag 

Sene betalinger skaber stigende økonomiske udfordringer for danske virksomheder, hvor stadig færre betaler inden for den aftalte frist. I 2023 havde kun 15 % af virksomhederne betalt inden for 30 dage, selvom 46 % havde en aftalt betalingsfrist på maks. 30 dage. Denne 

udvikling presser særligt små og mellemstore virksomheder, der oplever likviditetsproblemer, forsinkede leverandørbetalinger og øgede finansieringsomkostninger. De økonomiske konsekvenser er omfattende og rammer alt fra investeringer og bæredygtighed til beskæftigelse.

SMVdanmark kæmper for et lovbestemt loft for betalingsfrister på maks. 30 dage for at sikre mere retfærdige vilkår for små og mellemstore virksomheder. Store virksomheder udnytter ofte deres dominerende markedsposition til at kræve urimeligt lange betalingsfrister, hvilket tvinger SMV’er til at vente 60, 90 eller endda 120 dage på betaling. Samtidig skal SMV’erne afregne moms til staten for opgaver, de endnu ikke er blevet betalt for.

SMVdanmark arbejder sammen med SMEUnited for at sikre, at denne regulering bliver til lov i alle medlemslande. Kun ved at adressere denne markedsfejl gennem klar lovgivning kan små virksomheder beskyttes mod urimelige vilkår. Tiltaget vil ikke blot sikre en sundere økonomi for virksomhederne, men også styrke deres evne til at investere, skabe arbejdspladser og bidrage til den grønne omstilling. 

Sigurd Lønholdt

Junioranalytiker

tlf +45 33 93 20 00 Læs mere om Sigurd Lønholdt