Konklusion og politikforslag
Andelen af beskæftigede, der arbejder som selvstændige, har over en længere periode været faldende.
Analysen viser, at faldet sker samtidig med, at selvstændige som gruppe samlet set bliver ældre. Hver femte selvstændig er over folkepensionsalderen. Dermed er der risiko for, at nedgangen i antallet af selvstændige tager til.
Faldet kan i høj grad henføres til, at færre mænd vælger at blive eller fortsætte som selvstændige. Derimod ser vi en klar tendens til, at flere kvinder vælger at kaste sig over iværksætterlivet – ikke mindst inden for brancher, der beskæftiger sig med velfærdsopgaver.
Fremtidens arbejdspladser og ydelser skabes i høj grad af iværksættere. Når vi som samfund får færre selvstændige, går vi glip af noget af den virkelyst og innovation, der ligger i at være selvstændig.
Med færre selvstændige risikerer erhvervslivet at miste det nødvendige politiske fokus på gode vilkår for at starte egen virksomhed og derigennem øge vækst og velstand og udvikle fremtidens velfærdssamfund.
På baggrund af dette, foreslår SMVdanmark at fremme vilkårene for selvstændige ved bl.a.
- Konkrete måltal for at nedbringe bureaukratomfanget opgjort ved mængden af regler og administrative byrder, som såvel folkevalgte som centraladministrationen holdes op på. Eksempelvis havde den tidligere borgerlige regering en målsætning om en reduktion i byrderne svarende til 4 mia. kr.
- En markant forenkling af kapitalbeskatningen, hvor de talrige skattesatser konsolideres til én, sammenhængende sats på 25 pct. på såvel positiv som negativ aktie- og kapitalindkomst (med en særlig løsning for hovedaktionærer for at undgå indkomsttransformation).
- Et eftersyn af selvstændiges retssikkerhed og ret til en basal indlånskonto for erhvervsdrivende.