Debatindlæg: SMV'erne køres ud på et sidespor

"I SMVdanmark kender vi de fleste kommunale krumspring, og vores erfaring er, at kommunerne yderst sjældent er villige til at indse deres fejl og fx annullere et ulovligt udbud."

Debatindlæg af vicedirektør Jakob Brandt bragt i dagbladet Licitationen tirsdag den 21. august

 

Der ingen kunst og slet ingen videnskab at udelukke små og mellemstore byggevirksomheder fra kommunale budrunder. Er kommunen imod fx nye lokale job, grundigt træt af nye lokale lærepladser og generelt imod priskonkurrence om de skatteyderbetalte opgaver?

Ja, så er det bare at gøre som Staten for et par dage siden og udbyde for flere hundrede mio. kr. i en enkelt syvårig kontrakt. Har kommunen ikke så kolossale opgaver på bedding, er der dog andre måder at køre de lokale SMV’er ud på et sidespor.

 

Dagens tip: Stil urimelige krav

Her kommer så dagens tip: Stil så store krav til virksomhedernes økonomiske soliditet, fx størrelsen af deres egenkapital, at kun et par håndfulde landsdækkende koncerner reelt kan byde på opgaverne! Og jo færre, der kan byde, desto mindre konkurrence om de skatteyderbetalte kommunale opgaver – det er logik for burhøns!

Er opgavens værdi fx 10 mio. kr., skal man bare kræve, at tilbudsgivende virksomheder har en egenkapital på fx 10 mio. kr. Eller højere – hvorfor ikke? Så sikrer man sig, at langt de fleste i øvrigt veldrevne og sunde SMV’er i byggeriet ikke forstyrrer de 2-3 største koncerner med konkurrerende bud.

Den praksis er ganske vist i strid med Udbudsloven, men – hånden på hjertet – de færreste små og mellemstore byggevirksomheder orker at køre en klagesag. Selv hvis et ulovligt udbud bliver annulleret, er der jo ingen garanti for, at virksomheden bag sagsanlægget vinder opgaven i en ny budrunde.

 

Kommunale krumspring

I SMVdanmark kender vi de fleste kommunale krumspring, og vores erfaring er, at kommunerne yderst sjældent er villige til at indse deres fejl og fx annullere et ulovligt udbud. Heller ikke selvom det vel er i kommunens egen interesse med priskonkurrence på opgaverne? For kan kommunerne virkelig ikke bruge de lokale job og flere lærepladser, som beviseligt følger med, når de små virksomheder vinder opgaverne?

Nu findes der heldigvis undtagelser: Fx Københavns Kommune, der ganske vist ’faldt i’ og i forsommeren netop krævede en egenkapital på 10 mio. kr. for at kunne byde på en opgave til 10. mio. kr. En klar fejl med mindre målet var at udelukke SMV’er fra at byde.

Efter en god dialog med os i SMVdanmark annullerede kommunen dog udbuddet, og nu er opgaven udbudt igen med mere rimelige krav til de bydende virksomheders økonomiske soliditet. Godt kommet igen af Københavns Kommune!

Men kære kommuner, hvis I alligevel vil have job, lærepladser, konkurrence om skatteborgernes penge og aktivitet i jeres lokalområder, så lyt til fornuft og udbyd jeres opgaver SMV-venligt.