Fravigelser til AB 18 er nu endelig lagt i graven

Et vedvarende pres fra SMVdanmark har ført til, at Bygningsstyrelsen nu har droppet næsten alle fravigelser til byggeriets nye standardkontrakt, AB 18.

Med offentliggørelsen af den tredje udgave af Bygningsstyrelsens standardaftale, som bruges ved Bygningsstyrelsens udbud af bygge- og anlægsopgaver, er alle væsentlige fravigelser til AB 18 og AB Forenklet nu endelig droppet.

Det vækker glæde hos chefjurist i SMVdanmark Peter Andersen, der efter tre års udvalgsarbejde og mere en 50 mødedage forventede, at man pr. 1. januar 2019 i AB 18 havde en afløser for AB 92, som bygherrerne ikke ville underminere med bøvlede fravigelser. I stedet måtte han konstatere, at Bygningsstyrelsen pludselig havde indført en række nye bøvlede fravigelser.

Det er glædeligt, at Bygningsstyrelsen har været forhandlingsvillig og lydhør overfor SMVdanmarks kritik.

Peter Andersen

Chefjurist i SMVdanmark

Væsentlige forringelser for SMV’er

”Standardaftalen indeholdt en lang række væsentlige fravigelser til AB 18, samme AB 18 som styrelsen i AB-udvalget selv havde været med til at udforme og sammen med blandt andre SMVdanmark og TEKNIQ over tre år havde forhandlet sig frem til enighed om,” fortæller Peter Andersen og giver en række eksempler:

”Det var f.eks., at styrelsen ikke ville acceptere højere dækningsbidrag end 10 pct. ved ekstraarbejder; at ekstraarbejder skulle dokumenteres ved oplysning om indkøbspriser; at sikkerhedsstillelsen skulle forhøjes ved alle ekstraarbejder; at morarenter skulle begrænses; og at styrelsen generelt kunne afbestille en kontrakt mod at betale en godtgørelse på 1 pct. Helt uacceptable fravigelser – ikke mindst, når de slet ikke skulle være der,” lyder det fra Peter Andersen.

Derfor insisterede SMVdanmark på og fik et nyt møde med Bygningsstyrelsen. 

 

Flere forhandlinger var nødvendige

Efter mødet valgte Bygningsstyrelsen i en ny anden udgave at trække en lang række af fravigelserne tilbage, men det var efter SMVdanmarks opfattelse stadig ikke nok. En ny forhandlingsrunde mellem SMVdanmark og Bygningsstyrelsen og en samtale med den nye boligminister måtte til.

Resultatet er, at stort set alle fravigelser med den nye tredje udgave af Bygningsstyrelsens standardaftale nu er fjernet.

”Det er glædeligt, at Bygningsstyrelsen har været forhandlingsvillig og lydhør overfor SMVdanmarks kritik. Men et forhandlingsforløb burde være unødvendigt, når Bygningsstyrelsen, SMVdanmark og flere andre aktører efter tre års intense forhandlinger i AB-udvalget, er blevet enige om AB 18,” slutter chefjuristen.