”Alt der hedder dobbelt indtastning er spild”

Med 100.000 kr. fra SMV:Digital har Blunico i Horsens taget hul på digitaliseringen af sine mange papirgange. ”Data skal kun indtastes én gang og så flyde derhen, hvor det giver mening,” siger direktør Bo Ulsøe.

Kigger man indenfor i den metalbearbejdende virksomhed Blunico i Horsens, ser man både moderne laserskæring, CNC-styrede bearbejdningsanlæg og robotsvejsning.

Automatiseringen har for længst gjort sit indtog og er en væsentlig årsag til, at Blunico i dag eksisterer som en 60 mand stor underleverandør af rustfri metalemner til bl.a. fødevare-, offshore- og medicinalindustrien – industrier, der stiller store krav til sporbarhed og præcision.

På trods af et moderne produktionsapparat valgte virksomheden at ansøge om en tilskudsvoucher fra SMV:Digital på 100.000 kr. for at få sat gang i en digitaliseringsproces. 

Tilskuddet, der skal bruges til køb af ekstern rådgivning, kom i hus og virksomheden har nu påbegyndt en rejse ind i den digitale produktionsalder.

Blunico A/S fik 100.000 kr. fra SMV:Digital til at dække halvdelen af udgiften til rådgivning om digitalisering af virksomheden. Virksomhedens adm. direktør Bo Ulsøe vidste godt, hvorfor han skulle digitaliseringen, men ikke hvordan. Det ved han nu.
Blunico A/S fik 100.000 kr. fra SMV:Digital til at dække halvdelen af udgiften til rådgivning om digitalisering af virksomheden. Virksomhedens adm. direktør Bo Ulsøe vidste godt, hvorfor han skulle digitaliseringen, men ikke hvordan. Det ved han nu. Foto: Blunico A/S.
Vi har taget de første vigtige skridt i en nødvendig proces, for én ting er sikkert: Vi skal gøre det, ellers er vi ikke konkurrencedygtige på den lange bane

Bo Ulsøe

Adm. direktør i Blunico A/S

En strategisk vigtig beslutning

For direktør og anden generation i virksomheden, Bo Ulsøe, har beslutningen været ligetil, mens spørgsmålet om ’hvordan’ absolut ikke har været det.

”Der kommer hele tiden nye teknologier og muligheder. Det må vi, som ansvarlig virksomhed forholde os til og være på forkant med. Men ’hvordan’ er et godt spørgsmål. Derfor må vi først og fremmest gribe digitaliseringens muligheder an på et strategisk plan,” fortæller Bo UIsøe.

Bestyrelsen har derfor ønsket en udredning af virksomhedens digitaliseringspotentiale på kort og længere sigt, inden de egentlige digitale skridt ud i produktionen kan tages.

 

Sætter strøm til ’papirgangene’

Blunico har traditionelt arbejdet med lean-strategier og er vant til at eliminere spild. Digitalisering er en helt naturlig forlængelse af den tankegang, fortæller Bo Ulsøe:

”Vi får kigget på både produktion og arbejdsrutiner, og får stillet os selv spørgsmålene om vores ERP-systemer og produktion er up-to-date. Men ikke mindst ’papirgangene’, hvor alt, der hedder dobbelt indtastning, er spild. Data skal kun indtastes én gang og så flyde derhen, hvor det giver mening. Kan vi gøre det - digitalisere papirgangene ved fx at opgradere vores ERP-systemer - kan vi frigøre ressourcer til andre opgaver.”

Vi har taget de første vigtige skridt i en nødvendig proces, for én ting er sikkert: Vi skal gøre det, ellers er vi ikke konkurrencedygtige på den lange bane.

Bo Ulsøe

Adm. direktør i Blunico A/S

Kunstig intelligens og Big Data er ’next level’

Ifølge Bo Ulsøe vil der være styr på virksomhedens ’papirgange’ i løbet af det nye år, og der begynder næste fase af Blunicos digitalisering så.

”Det bliver en lang rejse. Næste skridt bliver, hvad vi kan få af input fra vores maskiner og hvordan vi kan integrere kunstig intelligens. Det giver potentialer i forhold til service og vedligehold, og at vi kan planlægge anderledes. Skal vi have koblet services og devices på vores kunders maskiner? Hvordan kan vi optimere sporbarhed og kvalitetssikring, og ad den vej skabe merværdi for mange af vores kunder i kritiske industrier? Det er spørgsmål vi skal finde svar på,” siger Bo Ulsøe, der peger på, at virksomheden kun lige er begyndt at kradse i den digitale overflade.

 

En lang rejse er påbegyndt

”Vi er kun på niveau 1, og vi kan slet ikke forestille os, hvor det bærer os hen, når den kunstige intelligens bliver rullet ud og kombineret på alle mulige nye måder. Men vi er i gang. Vi har taget de første vigtige skridt i en nødvendig proces, for én ting er sikkert: Vi skal gøre det, ellers er vi ikke konkurrencedygtige på den lange bane,” siger Bo Ulsøe, der kun kan opfordre andre virksomheder til at komme i gang.

”Men begynd med at få et overblik over virksomhedens digitaliseringspotentiale. Der er SMV:Digital’s tilskudsordning og partnere et godt sted at starte.”

Få støtte til digitalisering

SMV:Digital yder 50 pct. støtte til rådgivning målrettet SMV’ers digitalisering.

Der kan søges to størrelser tilskud: 25.000 kr., hvis du har 2-20 ansatte, og 100.000 kr., hvis du har 3-249 ansatte.

SMV:Digital er åben for nye og denne gang grønne digitaliseringsansøgninger.

Læs mere på SMVdigital.dk

Om Blunico A/S

Blunico er en metalvirksomhed i Horsens, der med egen udviklingsafdeling udfører både klassiske underleverandøropgaver og udviklingsopgaver – især inden for rustfrit til fødevare- og medicinalindustri, offshore og vindmøller, samt forskning.

Virksomheden blev etableret i 1975 af Poul Ulsøe under navnet B. Rustfrit Stål, men skiftede navn i 2012.

I dag er stifterens søn Bo Ulsøe direktør.