Lange betalingsfrister bremser SMV'ers vækst

Rasmus Plougmann vil gerne investere i sin virksomhed Climatic, men lange betalingsfrister spænder ben for hans vækst. Se videoen med ham her.

”Når vi vokser, har vi brug for penge til investeringer, og det har vi simpelthen ikke råd til, når vi skal vente så lang tid med at få pengene fra de store kunder,” siger Rasmus Plougmann.

Han er direktør og indehaver af Climatic i Ringsted, der installerer og servicerer faldsikring, brandventilation og facadegondoler.

Det koster Climatic 40.000 kr. om året i renter, at nogle af deres kunder ikke betaler inden for 30 dage. De penge kunne Rasmus Plougmann i stedet have brugt på sin virksomhed. Han er ikke den eneste SMV, der bliver mødt med lange betalingsfrister, derfor har SMVdanmark valgt at lave en kampagne for at få ændret loven, så betalingsfrister ikke kan overstige 30 dage.

SMVdanmark repræsenter 18.000 små og mellemstore virksomheder, SMV’er, på tværs af brancher.

Fremtidens vækstlokomotiver?

”De store virksomheder bryster sig af at tage samfundsansvar, har CSR-politikker og siger, at det er SMV’er, der er fremtidens vækstlokomotiver. Når de så samtidig presser os leverandører på betalingsfristerne, så klinger det hult i mine ører. Jeg vil gerne fordoble min virksomhed, men de lange betalingsfrister bremser min vækst, ” forklarer Rasmus Plougmann.

Ifølge loven kan private virksomheder som udgangspunkt ikke aftale længere betalingsfrister end 30 dage, men der er et par undtagelser fra denne regel. Betalingsfristen kan være længere, hvis virksomhederne har indgået en aftale, der ikke er urimelig over for sælger, og som sælger udtrykkeligt har accepteret.

”Vil vi have, at flere SMV’er vokser sig større, så er vi også nødt til at have rimelige forhold for dem. De lange betalingsfrister er et klokkeklart eksempel på, at de store virksomheder bruger de mindre virksomheder som kassekredit ved at diktere dem lange betalingsfrister. Det presser de små og mellemstore virksomheders likviditet. Penge, som de ellers kunne bruge på at udvikle deres virksomhed,” siger SMVdanmarks vicedirektør, Jakob Brandt.

 

Loven skal ændres

Hvis problemet skal fjernes, så skal loven ændres, så loven om en betalingsfrist på MAX 30 dage bliver ufravigelig og uden undtagelser.

”En lovændring på området vil gøre det nemmere for SMV’erne at kræve deres ret, da de ikke kan blive fanget i en aftale, hvor de skal vente i urimelig lang tid på deres betaling. Derfor arbejder vi i SMVdanmark intens på at få fjernet undtagelserne fra reglen om de 30 dage,” siger SMVdanmarks vicedirektør, Jakob Brandt.

Et loft på betalingsfrister på MAX 30 dage, vil også være en stor hjælp for Climatic.

”Jeg er ikke typen, der kaster med mudder, men jeg har selv været i en stor virksomhed tidligere. Det handler jo om, at økonomiafdelingen går amok, uden at tænke på de kommercielle konsekvenser. De dikterer bare betalingsbetingelserne. Jeg tror, at en lovændring vil få flere større virksomheder til at have rimelige betalingsfrister,” siger Rasmus Plougmann.

 

Støt kampen for en FAIR betalingsfrist!

Vi har også brug for din støtte i kampen for en FAIR betalingsfrist på max 30 dage! Jo flere underskrifter og delinger af videoer, jo større udbredelse af kampagnens budskab og jo bedre mulighed for at få råbt politikerne op, så vi kan få ændret loven. 

Følg kampagnen og deltag i debatten på SMVdanmarks Facebookside

Læs mere om kampagnen her på SMVdanmarks temaside

Du kan også se casevideoen med Torben Klindt ”Betalingsfrister på 120 dage gør mig vred!”