”Betalingsfrister på 120 dage gør mig vred!”

Indehaveren af Hovedstadens Låseservice, Torben Klindt, er træt af at blive mødt med lange betalingsfrister. Se videoen med ham her, og læs mere om SMVdanmarks kampagne for at få ændret loven.

”Det er ikke fair, at de store virksomheder bruger os som kassekredit. Når jeg bliver mødt med betalingsfrister på helt op til 120 dage, så bliver jeg vred,” siger Torben Klindt.

Han er indehaver af Hovedstadens Låseservice og formand for brancheforeningen Låsesmede Foreningen, der er medlem af SMVdanmark. SMVdanmark repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, SMV’er, på tværs af brancher i hele landet.

Og så er han en af de få virksomheder, der er modig nok til at stå frem og fortælle om problemet med lange betalingsfrister. Han er ikke den eneste SMV, der har mødt den udfordring. Mange andre mindre virksomheder, oplever samme problem, men tør ikke stå frem af frygt for at miste deres kunder.

Et krav fra de store virksomheder

”Problemet er, at når de store virksomheder beder om lange betalingsfrister, så sker det som et krav. Vi har ikke noget valg. Vi kan enten godtage de lange betalingsfrister, eller også er vi ikke leverandører til dem mere - og det går ud over vores likviditet, så vi bliver nødt til at trække på kassekreditten. Hvis alle mine kunder krævede betalingsfrister på 60 dage i stedet for 30 dage, så ville det koste mig 45.000 kr. om året, ” forklarer Torben Klindt.

Ifølge loven kan private virksomheder som udgangspunkt ikke aftale længere betalingsfrister end 30 dage, men der er et par undtagelser fra denne regel. Betalingsfristen kan være længere, hvis virksomhederne har indgået en aftale, der ikke er urimelig over for sælger, og som sælger udtrykkeligt har accepteret.

”Og det er lige præcis det her smuthul i loven, som de store virksomheder benytter sig af. De udnytter, at de ofte har mindre leverandører, der er afhængige af indtægten fra dem. Så de ved godt, at de kan slippe afsted med det, uden at nogen brokker sig,” siger SMVdanmarks vicedirektør, Jakob Brandt.

Ifølge en undersøgelse, SMVdanmark har fået foretaget af Nordstat, svarer knap halvdelen af SMV’erne, at de bliver mødt med betalingsfrister på mere end 30 dage. Hver tredje af dem oplyser, at de føler sig presset til at acceptere den længere betalingsfrist.

 

Loven skal ændres

Hvis problemet skal til livs, så skal loven ændres, så loven om en betalingsfrist på MAX 30 dage bliver ufravigelig og uden undtagelser.

”En lovændring på området vil gøre det nemmere for SMV’erne at kræve deres ret, da de ikke kan blive fanget i en aftale, hvor de skal vente i urimelig lang tid på deres betaling. Derfor arbejder vi i SMVdanmark intens på at få fjernet undtagelserne fra reglen om de 30 dage,” siger SMVdanmarks vicedirektør, Jakob Brandt.

Torben Klindt er meget enig i, at der skal en lovændring til.

”Hvis jeg kunne regne med at få mine penge inden for 30 dage, så ville min virksomheds likviditet blive langt bedre, og dermed ville jeg have mulighed for at finansiere nogle investeringer i virksomheden. Jeg synes, det ville være helt fair med en lovgivning på max 30 dages betalingsfrist, for så ville det aldrig blive et spørgsmål mellem de store og os små virksomheder.”

 

Støt kampen for en FAIR betalingsfrist!

Vi har også brug for din støtte i kampen for en FAIR betalingsfrist på max 30 dage! Jo flere underskrifter og delinger af videoer, jo større udbredelse af kampagnens budskab og jo bedre mulighed for at få råbt politikerne op, så vi kan få ændret loven. 

 

Støt kampen for en FAIR betalingsfrist med din underskrift på fairbetalingsfrist.dk (Obs er udløbet)

Følg kampagnen og deltag i debatten på SMVdanmarks Facebookside

Læs mere om kampagnen her på SMVdanmarks temaside

Læs også 'Lange betalingsfrister bremser SMV’ers vækst'