Mindre virksomheder har sværere ved at betale deres lån

Landets mindre virksomheder har øget omfanget af misligholdte lån siden begyndelsen af coronakrisen og frem til i dag. De store virksomheder har også oplevet en stigning i misligholdte lån, men slet ikke i samme omfang. Nogle mindre virksomheder lider stadig under eftervirkningerne af coronarestriktioner, mener SMVdanmark.

Mindre virksomheder med banklån må i højere grad opgive at betale de rykkere, de modtager fra banken. 

Det viser nye tal fra European Banking Authority, som SMVdanmark har analyseret på. 

I første kvartal 2020 var 4,7 pct. af lånene til virksomheder med under 250 ansatte misligholdt. I første kvartal 2021 var den andel steget til 5,5 pct. For store virksomheder med over 250 ansatte var andelen kun steget lidt, fra 4,3 til 4,5 pct. 

Misligholdt vil sige, at renter, gebyr eller afdrag ikke har været betalt i mere end 90 dage, eller at banken vurder det som usandsynligt, at skyldneren kan betale. 

Bjarke Roed-Frederiksen, chefkonsulent i SMVdanmark, vurderer, at selv om det generelt går godt for mange danske virksomheder, er der stadig en gruppe af virksomheder, som har det svært. 

”Ganske vist er niveauet for misligholdte lån ikke alarmerende højt, men stigningen i misligholdte lån var markant højere for de mindre virksomheder end for de store. Tallene bekræfter, hvad vi allerede havde hørt fra vores medlemmer blandt de små og mellemstore virksomheder, at nogle har været hårdt ramt af corona og stadig kæmper for at komme oven vande,” siger han. 

Han henviser til sæsonvirksomhederne inden for især oplevelses- og turismeerhvervet. 

”Når man som virksomhed normalt arbejder meget hårdt og tjener det meste af sine penge i sommerhalvåret ved fx at køre med udenlandske turister, drive et omrejsende tivoli eller sætter scener op til sommerens festivaler, så rammer det benhårdt at næsten alt er lukket i maj, juni, juli og august. De sæsonvirksomheder opbygger normalt økonomisk fedt på kroppen om sommeren, som de kan tære på i de magre vintermåneder. Det er blandt andet dem, der især stadig er udfordrede,” siger Bjarke Roed-Frederiksen. 

I kroner og øre havde virksomheder med mindre end 250 ansatte misligholdte lån for godt 16 mia. i 1. kvartal 2021. Reelt er tallet større, da analysen kun omfatter de fire banker, der indrapporterer misligholdte lån til Finanstilsynet, dvs. Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank og Nykredit. 

Læs hele analysen her.

David Elmer

Kommunikationschef

mobil 53855370 Læs mere om David Elmer

Bjarke Roed-Frederiksen

Chefkonsulent

mobil 60665520 Læs mere om Bjarke Roed-Frederiksen

Tag del i alle vores medlemsfordele

Spar op til 50% på dine eksportdokumenter

Spar op til 50% på dine eksportdokumenter

Kom hurtigere over grænsen med et ATA Carnet. Som medlem af SMVdanmark sparer du 50% på prisen på d..

Tilbud & rabatter

Tilbud & rabatter

Som medlem af SMVdanmark har du adgang til en lang række fordele og rabatter. Klik dig ind på fordel..

Ja tak, jeg vil gerne indmelde mit firma

Ja tak, jeg vil gerne indmelde mit firma

Udfyld og send din ansøgning i dag - som medlem får dit firma hurtigt adgang til rådgivning og konta..