Til virksomhedsejere: 5 corona-råd fra juristen

Har du en virksomhed, og er du i tvivl om, hvad du stiller op i denne corona-krise? Chefkonsulent og jurist Jeppe Rosenmejer svarede på brugernes spørgsmål på Ekstra Bladets livechat i går, søndag den 22. marts. Se videoen fra livechatten og fem af rådene her.

5 corona-råd fra juristen

Lige nu kan det være svært for mange SMV’er at finde ud af, hvordan de skal gribe situationen an. Mange lider store tab og har brug for hjælp til at sikre fremtiden for deres virksomhed.

SMVdanmarks chefkonsulent i juridisk afdeling, Jeppe Rosenmejer, deltog søndag den 22. marts i en livechat på Ekstra Bladet, hvor han svarede på spørgsmål fra læserne.

Vi har spurgt Jeppe Rosenmejer om at dele de 5 vigtigste corona-råd fra livechatten her.

1) Få overblik over din virksomheds udgifter

Det vigtigste for alle virksomhedsejere lige nu er at få et overblik over, hvilke udgifter du kan få skåret fra. Med mindre du er påbudt at lukke din virksomhed, vil du ikke få 100 pct. dækket alle dine udgifter, så derfor vil du ende med at stå tilbage med en regning. Derfor er det en god ide at skære alt overflødigt væk.

2) Sæt dig ind i hjælpepakkerne

Som virksomhedsejer er det vigtigt, at du sætter dig ind i dine muligheder. Hvad er kravene? Hvad kan du få? Find dokumentation på, at du er berettiget til kompensationen, og at du er gået ned i omsætning.

Se, hvilke hjælpepakker der er her

Se også mere på virksomhedsguiden.dk

3) Find ud af, hvad du kan få af tabsgodtgørelse for dig selv (løn til dig selv)

Selvstændige vil kunne få en kompensation på op til 75 procent af det forventede omsætningstab i perioden sammenlignet med den gennemsnitlige omsætning i seneste regnskabsår - dog maksimalt 23.000 kroner om måneden.

Det kræver dog, at du har haft en omsætning på min. 15.000 kr. om mnd. i gennemsnit og har været registreret i cvr-registret senest d. 1.2.2020.

For at kunne få del i ordningen skal man have mistet mindst 30 procent af omsætningen, og man skal eje mindst 25 procent af firmaet og arbejde i den. 

Ordningen gælder for alle selskabsformer, og der må maksimalt være ti ansatte.

Ordningen gælder fra 9. marts til 9. juni. Du skal i første omgang skrive under på, at omsætningen er faldet 30 procent, hvorefter du får pengene. Senere skal man kunne dokumentere det - ellers skal penge plus renter betales tilbage.

4) Find ud af, hvad du kan få af lønkompensation for dine medarbejdere

Der ydes midlertidig lønkompensation til virksomheder for det antal medarbejdere, virksomheden forventer at skulle hjemsende i stedet for at afskedige som følge af coronavirus.

Lønkompensationen gælder virksomheder, der står overfor at skulle fyre mindst 30 procent af medarbejderne eller mindst 50 ansatte.

For fastansatte: Lønkompensationen udgør 75 pct. af de samlede lønudgifter til de berørte medarbejdere, dog maksimalt 23.000 kr. pr. måned pr. omfattet fuldtidsansat.

For timelønnede: Lønkompensationen udgør 90 pct., dog maksimalt 26.000 kr. pr. måned pr. medarbejder.

Medarbejderen behøver ikke at være fuldtidsansat for at få kompensation.

Indtil vi får andet at vide, betragter vi i SMVdanmark lærlinge som omfattet af ordningen.

Den midlertidige kompensationsordning vil gælde fra 9. marts til 9. juni 2020.

5) Find ud af, hvad du kan få af kompensation for faste udgifter

Har du mistet omsætning, har du mulighed for at få kompensation for dine faste udgifter som eksempelvis husleje, forsikringer, telefonabonnement og leasingaftaler.

  • Virksomhederne bliver kompenseret for deres faste udgifter efter, hvor meget omsætning de har mistet:
  • Virksomheder, der er blevet lukket ved påbud som følge af coronavirus: 100 procent kompensation af faste udgifter.
  • Virksomheder med fald i omsætningen på 80-100 procent: 80 procent kompensation af faste udgifter.
  • Virksomheder med fald i omsætningen på 60-80 procent: 50 procent kompensation af faste udgifter.
  • Virksomheder med fald i omsætningen på 40-60 procent: 25 procent kompensation af faste udgifter.

Ordningen gælder 9. marts til 9. juni.

Vil du vide mere?

Så find flere informationer på SMVdanmarks coronaside

Du kan også finde flere anvisninger på Virksomhedsguidens oversigtside om corona

Meld dig ind gratis i 6 måneder

Indmeld dit firma i dag - det tager kun et øjeblik - og få alle fordelene fra i morgen! Gratis de næste 6 måneder - og ingen krav om forlængelse...
Start indmelding her