SMV-klummen: Med minusrenter i banken burde flere investere i SMV’erne

Særligt SMV’erne i udkantsområderne kæmper med at skaffe finansiering til deres vækst, selvom de er økonomisk sunde og har et vækstpotentiale. Måske danskere med penge på bankbogen skulle låne ud til dem og samtidig gøre en god forretning, i stedet for at betale minusrenter i banken.

Spørgsmålet ”hvorfor sætte penge i banken, når pengene kan komme ud at arbejde til gavn for én selv og samfundet,” bliver mere og mere højaktuelt at stille.

Over de sidste måneder har vi set rekordlave og negative renter, der ser ud til at fortsætte nedad, og det presser bankerne på deres indtjening. Jyske Bank og Sydbank har som de første indført minusrenter på indestående over 7,5 mio. kr., men de er kun de første og den beløbsgrænse ventes at falde ned til en mio. kr. - og måske derunder, hvis man skal tro finansmedierne.

Blandt andet citeres CBS-professoren i finansiering, Jesper Rangvid, for, at der nu er taget hul på bylden og at flere privatkunder med tiden vil blive omfattet.

I forvejen har sunde små og mellemstore virksomheder med gode udviklingsprojekter problemer med at skaffe fair finansiering, eller finansiering i det hele taget

Jesper Rangvid

Professoren i finansiering, CBS

Uheldig udvikling for alle

Det er naturligvis en uheldig udvikling for bankerne, at deres indtjening er presset – men det er ekstra uheldigt, hvis det betyder at endnu flere små og mellemstore virksomheder ikke kan låne penge i banken, fordi bankerne skærper deres kreditpolitikker.

I forvejen har sunde små og mellemstore virksomheder med gode udviklingsprojekter problemer med at skaffe fair finansiering, eller finansiering i det hele taget, fordi bankerne enten ikke forstår virksomhederne og deres behov, eller fordi virksomheden bare ligger i den yderligste del af landets postnumre. Det betyder nemlig, at vi går glip af vækst.

 

Vend minus til plus

Derfor kommer vi her med et godt tilbud til dig, der skal til at betale minusrenter på dine indlån i banken, eller dig, der som virksomhedsejer har gjort det længe: lån dine penge ud til andre virksomheder, vær med til at skabe mere vækst og opnå en forrentning på op mod 8 pct.

Vi har som hovedorganisation for landets små og mellemstore virksomheder længe forsøgt at råbe politikerne op om finansieringsudfordringen for SMV’erne. Men det tager tid – og det kan SMV’erne ikke vente på.

...med en rentemarginal på kun én procent hos SMVerhvervslån.dk bliver det udlåneren og ikke banken, der tjener pengene, mens virksomheden kan få en konkurrencedygtig rente og realisere sit projekt.

Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark

Nemt at investere i sunde projekter

Imens vi venter, har vi derfor stablet et alternativ på benene, hvor private udlånere gennem onlineplatformen SMVerhvervslån.dk forbindes med medlemmer af SMVdanmark, der skal bruge penge til deres udviklingsprojekter.

Låneansøgere kreditgodkendes og deres projekter gennemgår også en vurdering, når rente og vilkår skal fastsættes. Derefter lægges de op på platformen, hvor udlåner så kan sidde ved sin computerskærm og vurdere, hvilke projekter der skal lånes ud til og hvor store andele, der skal investeres i de forskellige låneprojekter, hvis man vil sprede sin risiko. Det er nemt, ligetil – og fordelagtigt for alle – undtagen banken.

For med en rentemarginal på kun én procent hos SMVerhvervslån.dk bliver det udlåneren og ikke banken, der tjener pengene, mens virksomheden kan få en konkurrencedygtig rente og realisere sit projekt.

Historisk har det givet udlåner en forrentning på omkring 7,8 pct. Det synes jeg er en god forretning for os alle, fremfor at du skal betale minusrenter i banken.

 

Læs mere på SMVerhvervslaan.dk 

 

Klummen er den 26. september 2019 bragt i Erhverv+, der udgives af Jysk Fynske Medier i Syddanmark. Siden har Jyske Bank sat grænsen for, hvornår man skal betale negative renter ned fra 7,5 mio. kr. til 750.000 kr.

Danske virksomheder har 355 mia. kr. i indlån

Erhvervskunder har i flere år betalt negativ rente af deres indeståender i bankerne. Ifølge Nationalbanken havde danske virksomheder i august indlån på 355 mia. kr. Indeståender de i snit betaler 0,33 pct. i negativ rente på. Med Nationalbankens seneste rentesænkning indførte blandt andre Jyske Bank og Nordea 0,75 pct. negativ rente på erhvervslivets indlån i danske banker.