Små og mellemstore virksomheder bliver stadig presset af sene betalinger

Mindre danske virksomheder må vente alt for lang tid på betalingerne fra deres kunder. Det får flere til at sælge deres fakturaer til factoringselskaber.

Selvom der er højkonjunktur for fuld udblæsning, må små og mellemstore virksomheder stadigvæk væbne sig med tålmodighed, når det kommer til at få deres betaling.  Det presser dem på likviditeten, så de må finde økonomiske midler andre steder for at kunne betale deres egne udgifter.

”Det er jo paradoksalt, at der bliver nølet med betalingen, når vi er midt i en opgangstid, hvor det går derudaf. European Payment Report viser desuden, at det ikke kun er et dansk fænomen, men også på europæisk plan er et voksende problem med sene betalinger. Det går især ud over små og mellemstore virksomheder, der i grelle tilfælde presses af deres store kunder til betalingsfrister langt ud over det rimelige,” siger Lars Magnus Christensen, cheføkonom i SMVdanmark.

Den årlige undersøgelse fra European Payment Report foretaget blandt europæiske virksomheder viser, at kunderne, både offentlige og private, er blevet længere om at betale. Konsekvensen er, at de mindre virksomheder må finde deres likviditet andre steder.

 

Rekordsalg af fakturaer

Flere virksomheder er så presset på deres likviditet, at de ser sig nødsaget til at belåne deres fakturaer via såkaldte factoringselskaber for at skaffe penge. Dermed kan virksomheden mod et gebyr få en del af beløbet på fakturaen med det samme og resten, når kunden har betalt.

Ifølge Finans.dk har markedet for pantsatte fakturaer haft en eksplosiv vækst fra 77,9 mia. kr. i 2014 til hele 138,7 mia. kr. i 2018. Det viser tal fra finansbranchen Finans og Leasing. Seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet udtaler til Finans.dk, at virksomhederne, der vælger at pantsætte deres fakturaer, formentlig har fået nej til at låne i banken, ellers ville de ikke vælge denne mulighed.

SMVdanmark mener, det er en usund udvikling, at virksomhederne har fået et så stort behov for at skaffe en mellemfinansiering.

”Udviklingen er et sygdomstegn. Det er bekymrende, hvis der er flere virksomheder med dårlig likviditet, der har akut behov for at få flere penge i kassen. For det er ingen gratis omgang at pantsætte sine fakturaer,” siger Lars Magnus Christensen.

 

Erhvervsministeren er bekymret

Ifølge Finans.dk er den nyslåede erhvervsminister Simon Kollerup (S) bekymret over udviklingen og vil komme med et forslag til en løsning på problemet efter sommeren.

”Man skal som lille eller mellemstor virksomhed ikke opleve urimelige tidsfrister, når man handler med større virksomheder,” siger ministeren til Finans.dk og opfordrer relevante parter til at byde ind med ideer til løsninger.

SMVdanmark foreslår en lovbestemt betalingsfrist på MAX 30 dage for at komme problemet til livs.

 

Læs også