Har din virksomhed det godt?

Tager du løbende temperaturen på din virksomhed? Er du opmærksom på de tegn, der ofte viser sig hos en skrantende virksomhed? Læs her, hvor du kan få gratis, uvildig og fortrolig hjælp.

“I Danmark er det ekstremt tabubelagt at have en virksomhed i krise. Desværre, for hvis det var mindre tabubelagt, så ville mange flere virksomheder komme til os i langt bedre tid, når de allerførste tegn på en økonomisk krise dukkede op,” siger Svend Røge fra Early Warning.

I SMVdanmark genkender jurist Jeppe Rosenmejer også godt billedet af, at nogle virksomhedsejere har svært ved at erkende problemerne i deres virksomhed.

“Desværre ser vi virksomheder, der venter al for lang tid med at kontakte os eller søge hjælp, så det er umuligt at redde dem. Hvis de bare var kommet to måneder tidligere, så havde råderummet for at hjælpe dem været langt større og mulighederne langt flere. Derfor vil vi også gerne opfordre vores medlemmer til at benytte sig af tilbuddet fra Early Warning,” siger Jeppe Rosenmejer.

Early Warning yder gratis, uvildig og fortrolig rådgivning til danske virksomheder i hele landet og er finansieret af Erhvervsstyrelsen og de fem regioner.

De seks krisetegn:

  • Har du et fald i omsætningen?

  • Har du et fald i indtjeningen?

  • Er din kassekredit vokset?

  • Kan du ikke betale dine regninger til tiden?

  • Afregner du ikke moms og skat til tiden?

  • Forlanger din bank øget sikkerhedsstillelse?

Når man som virksomhed kontakter Early Warning, så aftaler man at få besøg af en konsulent fra det regionale væksthus. Konsulenten danner sig så et overblik over situationen og skitserer hovedpunkterne i en plan, der kan bringe virksomheden videre. Ofte vil virksomheden blive matchet med en af de 100 frivillige rådgivere, der ofte er ledere eller virksomhedsejere med erfaring fra egen virksomhed, der har valgt at stille sig gratis til rådighed.

 

Sylter du de kedelige papiropgaver?

En af de typiske kendetegn ved de virksomhedsejere, der kommer i krise er, at de ofte er mere interesseret i deres fag eller forretningsidé, end de er i deres virksomheds regnskab, ledelse og styring.

“Mange virksomhedsejere, der kommer i krise, har oprindeligt startet deres virksomhed, fordi de har et kald og brænder for deres fag. Så glemmer de alt det kedelige med eksempelvis økonomi, ledelse og styring af virksomheden, men den går altså ikke. Det er utroligt vigtigt, at man også selv sætter sig ind i sin virksomheds økonomi og ikke overlader alt til en revisor, ellers kan man hurtig ende ud i at have et svagt kapitalgrundlag og dermed have en yderst sårbar virksomhed,” siger Svend Røge fra Early Warning.

Han forklarer, at i mange af de kriseramte virksomheder, er det gået rigtig godt med mange ordrer og masser af arbejde, men virksomheden har slet ikke kunne følge med og har ikke været gearet til større økonomiske udsving.

“Nogle af de konkurser, der har overrasket mig allermest, har været hos de såkaldte vækst-kometer, hvor det bare er gået derud af for fuld hammer. Men de har ofte vækstet sig ihjel og har slet ikke nået at få bemandet virksomheden rigtigt og rettidigt,” siger Early Warnings projektleder.

Svend Røge, der er projektleder for Early Warning i hele landet, opfordrer alle virksomheder i en krise eller en begyndende krise til at kontakte dem – jo før, jo bedre.
Svend Røge, der er projektleder for Early Warning i hele landet, opfordrer alle virksomheder i en krise eller en begyndende krise til at kontakte dem – jo før, jo bedre.

‘Turnaround’, rekonstruktion eller konkurs?

Hos Early Warning gennemfører virksomhederne typisk enten en såkaldt ‘turnaround’ eller en rekonstruktion og undgår dermed en lukning af virksomheden. Andre bliver hjulpet ud af personlig gæld efter konkurs via eksempelvis en gældssanering.

“Mange virksomheder, med likviditetsproblemer, kan undergå en såkaldt ‘turnaround’, hvor man eksempelvis fravælger nogle urentable produktgrupper eller markeder fra, så der her og nu skabes overskud og en positiv pengestrøm,” forklarer Svend Røge fra Early Warning.

“Men der er også dem, der står overfor en økonomisk afgrund. Hvor virksomheden har en alt for stor gæld, men dybest set et fornuftigt og holdbart forretningsgrundlag. For dem kan en rekonstruktion være en vej ud, hvor driften fortsætter i et andet regi, ved at man eksempelvis frasælger dele af virksomheden. Og så er der dem, vi desværre må hjælpe igennem en konkurs, og det kan være en barsk omgang. Så har du en virksomhed, der er ved at komme ud i en krise, er det bedre, at du kontakter os lidt for tidligt end lidt for sent. ” siger Svend Røge.

 

Vil du vide mere?

Læs mere om Early Warning på deres hjemmeside