Kære selvstændige: Husk lige pensionen!

Et stort antal SMV’er har ikke en traditionel pensionsopsparing. Det kan blive et problem, hvis de en dag går konkurs, eller hvis virksomheden ikke har den ønskede værdi ved et ejerskifte.

Ifølge Pension for Selvstændige har et sted mellem 40 og 45 procent af alle SMV’er ikke en traditionel pensionsopsparing. Pension for Selvstændige er en non-profit fond, der er stiftet for at skabe ordentlige vilkår og priser for pensioner til selvstændige.

Direktør for Pension for Selvstændige, Lars Kvistskov Larsen, advarer om, at de manglende pensionsopsparinger kan blive et stort problem for selvstændige senere i livet.

“At så mange selvstændige ikke har en traditionel pensionsopsparing kan gå hen og blive en udfordring for dem senere hen, hvis de kun har deres virksomhed, og den mister værdi eller går konkurs. Men det kan også blive en udfordring for resten af samfundet, da det i sidste ende bliver skatteborgerne, der kommer til at betale for andres pension,” siger Lars Kvistskov Larsen. 

Han understreger, at en manglende pensionsopsparing i traditionel forstand ikke altid betyder, at de slet ikke sparer op til pensionen.

“Mange tænker, at de har deres egen virksomhed eller forskellige investeringer som en form for pensionsopsparing. På den måde har de en værdi, som de kan sælge senere hen,” forklarer Lars Kvistskov Larsen.

Han peger dog på, at det kan være en stor risiko at spare op på den måde, da man ikke kan være sikker på, hvordan markedet ser ud i fremtiden, når man engang skal sælge, eller hvis virksomheden går konkurs.

“Den største risiko løber de selvstændige, der slet ikke har nogen opsparing. De har en stor risiko for at blive fattige, når de engang skal på pension. Vi ved ikke, hvordan samfundet ser ud til den tid, og om der overhovedet er noget, der hedder folkepension til den tid,” siger Lars Kvistskov Larsen.

 

Kreditorer kan ikke tage din pensionsordning

Selvom en traditionel pensionsordning ikke nødvendigvis er den rigtige løsning for alle, er der en række fordele ved at vælge at spare op i en pensionsordning.

“En af de store fordele ved en traditionel pensionsopsparing, frem for at spare op i virksomheden, er, at skulle du gå konkurs med din virksomhed, så må kreditorer og banken ikke tage pengene fra din pensionsordning. En anden fordel er, at du via din pensionsordning har adgang til forsikringer, der kan være dyre selv at oprette - eksempelvis forsikring for tab af erhvervsevne,” forklarer direktør i Pension for Selvstændige, Lars Kvistskov Larsen.

 

Det skal du være opmærksom på

Er du på udkig efter en pensionsordning, er der én ting, du som opsparer skal være særlig opmærksom på.

“Når man ser på forskellige pensionsordninger, så skal man hæfte sig ved begrebet ÅOP, årlige omkostninger i procent. Det er det beløb, de forskellige pensionsselskaber tager for at forvalte din pension. Jeg vil anbefale, at man vælger en pensionsordning, hvor ÅOP’en ikke overstiger 1%,” siger Lars Kvistskov Larsen.

Han anbefaler også, at man som selvstændig begynder sin pensionsopsparing, så tidligt, som muligt, og at det er bedre at indbetale lidt end ingenting, da beløbet alligevel når at vokse.

“Selvom man ikke har mange penge, er det vigtigt, at man har gjort sig nogle overvejelser omkring sin alderdom. Og det behøver ikke at være et stort beløb, man sætter til side hver måned. Som selvstændig kan man få en basispakke, der koster helt ned til 2.000 kr. om måneden inklusiv alt.”

 

Du kan stadig nå at indbetale for 2019

Overvejer du at oprette en pensionsordning, så kan du stadigvæk nå at indbetale for 2019.
Har du en ratepension, kan du indsætte op til 55.900 kr om året og få fradrag for det. Vil du indsætte flere penge, kan du gøre det på en livrente, som du også kan få fradrag for.

OM PENSION

Ratepension

Du må indbetale op til 55.900 kr. om året, som du kan få fradrag for. Hele ratepensionen bliver udbetalt i de første 10 år af din pension.

 

Livrente

Du kan indbetale ubegrænset ind på en livrente, som du kan få fradrag for.  Livrenten bliver udbetalt resten af dit liv og derfor i mindre bidder end på ratepensionen.

 

Tidsfrist 

Du kan nå at indbetale til din pension for 2019 inden nytår. Reelt skal indbetalingen være gået ind i løbet af 1. kvartal 2020.

Vil du vide mere?

Er du selvstændig, og vil du gerne rådgives om din pensionsopsparing, så kan du blive ringet op af en rådgiver fra Pension for selvstændige.

Læs mere her 

OM PENSION FOR SELVSTÆNDIGE

Pension for Selvstændige er en non-profit fond stiftet af organisationer for selvstændige i 1990, heriblandt SMVdanmark, tidl. Håndværksrådet. Formålet med fonden er at sikre selvstændige pensions- og forsikringsordninger med ordentlige vilkår og lave omkostninger. 

Læs mere her >>>

 Pas på du ikke kommer til at udsende spam-mails – det kan blive rigtigt dyrt!

Pas på du ikke kommer til at udsende spam-mails – det kan blive rigtigt dyrt!

Spam er den populære betegnelse for mails og lignende, som man ikke har bedt om. Der er næppe nogen,..