Brexit-hjælp til danske SMV'er

Det svæver fortsat i det uvisse, hvilken form Brexit kommer til at få. Men eksporterer eller importerer du færdig- eller delvarer til England, så skal du være klar. Ny guide fra Erhvervstyrelsen hjælper dig på vej.

Brexit

Efter at regeringen i sidste uge lancerede deres handlingsplan for at hjælpe danske SMV’er gennem Brexit, har Erhvervsstyrelsen på Virksomhedsguiden.dk opsummeret de 10 vigtigste ting, du skal forholde dig til, hvis du har eksport til England.    

Det gælder indenfor følgende områder:

  1. Salg eller køb af varer
  2. Hvis du har britiske leverandører
  3. Tilladelser, certifikater og autorisationer
  4. Ansvar for produktsikkerhed og overholdelse af regler
  5. Begrænsninger for handel med visse varer
  6. Ansatte og anerkendelse af kvalifikationer
  7. Overførsel af personoplysninger
  8. Kontrakter med britiske kunder
  9. Valutaudsving
  10. Levering af tjenesteydelser og etablering i Storbritannien

Til hvert punkt er der i guiden anvisninger til, hvordan du skal forholde dig.

Læs guiden 10 ting din virksomhed bør overveje i forberedelserne af Brexit.

 

Information, mere bemanding og rådgivning

Regeringens hjælpepakke kan deles op i tre elementer.

For det første skal informationen og vejledningen til SMV’erne styrkes, så det bliver nemmere for dem at finde ud af, hvilke ændringer Brexit medfører, og hvordan man forbereder sig bedst muligt.

For det andet sætter man administrativt ind med blandt andet øget bemanding og udvidede åbningstider, så virksomheder ikke oplever unødige forsinkelser i tiden omkring Brexit.

Sidst men ikke mindst får virksomhederne via Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse støtte til omstilling gennem bidrag til fx ekstern rådgivning, hjælp til kompetenceudvikling eller rådgivning om eksportmuligheder på det britiske marked.

 

God hjælp at hente

Ifølge SMVdanmarks internationaliseringschef Jens Kvorning, der har deltaget i møder i Erhvervsministeriet om de SMV-rettede tiltag i Brexit-planen, er det gode tiltag regeringen er kommet med.

”Det er let tilgængelig, konkret og relevant information og vejledning om Brexit. Faktaark, workshops og vouchers til konsulenter er præcis, hvad SMV’er har brug for. Og så er det en super idé at lade små ’appetizers’ med links til de rette hjemmesider, flyde forbi i nyhedsstrømmen jævnligt, nu hvor det presser på. Det passer godt med en SMV-hverdag, hvor chefen er fuldt optaget fra morgen til aften og netop skal ’fanges’ i et ledigt øjeblik,” siger Jens Kvorning og fortsætter:  

”Faktaarket med 10 gode råd er det helt rigtige middel til at få små virksomheder til at sætte tid af til at se på det. Noget, der kan gøres på et kvarter og ’give virksomheden ro i sjælen’ eller en advarsel om, at der er noget konkret og afgrænset, som den skal se på i en fart. Og så er det guld værd for ejerledere, der har bedst tid ’udenfor åbningstiden’, at Erhvervsministeriet har sikret tilstrækkelig administrativ kapacitet til at svare på spørgsmål, når ejerlederen har tid til at stille spørgsmålene.”

Vi foreslår derfor en ny Brexit pulje på 10 mio. kr., som supplement til Trade Councils eksisterende eksportfremmemidler til kollektive fremstød, som kan motivere virksomhederne til at se på de nye markedsmuligheder, der kommer i Storbritannien i forbindelse med Brexit.

Jens Kvorning

Internationaliseringschef

Stadig for dyrt at søge konkret rådgivning

Han mener dog stadig, at det er for dyrt for en del SMV’er at søge konkret rådgivning hos konsulenter, selvom de kan få et tilskud på 2/3 af regningen.

”Den konkrete støtte til SMV’ers omstilling er prikken over i’et, da succesen med at komme igennem en evt. hård Brexit i høj grad handler om færdigheder. Men selv med et tilskud på 2/3 af omkostningen til konsulenter vil mange SMV’er afholde sig fra at søge om tilskuddet. Det er derfor vigtigt, at myndighederne hjælper små virksomheder til at omkostningsdele med kolleger, der har samme informationsbehov,” siger Jens Kvorning, der efterlyser en samtidig markedsrettet indsats:

”Eneste mangel i pakken er en ’go to market’ indsats, som dog ligger udenfor Erhvervsministeriets gebet, men som ikke desto mindre er en vigtig faktor for, om virksomhederne bliver fulgt helt til dørs i tilfælde af en kaotisk Brexit. Som supplement til Erhvervsministeriets SMV-pakke er der brug for en pulje til Brexit-eksportfremstød. Vi foreslår derfor en ny Brexit pulje på 10 mio. kr., som supplement til Trade Councils eksisterende eksportfremmemidler til kollektive fremstød, som kan motivere virksomhederne til at se på de nye markedsmuligheder, der kommer i Storbritannien i forbindelse med Brexit.”

Her finder du guiden 10 ting din virksomhed bør overveje i forberedelserne af Brexit