Efter 43 måneders hårde forhandlinger og politisk kernenedsmeltning for åben skærm, forlod Storbritannien den 31. januar, som det første land nogensinde EU.
Der ligger en køreplan for skilsmissen, som den britiske regering endeligt vil have effektueret den 1. januar 2021. Indtil da er briterne forpligtet til at følge EU-regler, mens der vil blive forhandlet en handelsaftale, der skal træde i kraft på den dato.
For det har hele tiden været planen, at Storbritannien ville handle og det på gunstige vilkår med EU og alverdens andre lande. Det fortalte den konservative politiker Andrew Rosindell allerede kort tid efter Brexit-afstemningen i 2016, hvor SMVdanmarks Internationale Udvalg var på studietur.
Formålet var at tage temperaturen på Danmarks femtestørste eksportmarked umiddelbart efter 'granatchokket'.
Fantasten, der fik ret
Internationalt Udvalg besøgte erhvervsorganisationer, engelske og danske virksomheder, marketingkonsulenter, erhvervsfremmeorganisationer og sidst og ikke mindst Andrew Rosindell.
Andrew Rosindell er kendt i England som en patriotisk politiker. Han er stærk tilhænger af frihandel, åbne markeder, kapitalisme og en markant forsvarer af monarkiet. Han var blevet en central skikkelse blandt de førende Brexiteers og var en god ven af udvalgsmedlemmet, Claus Bunk fra KA, som skaffede udvalget adgang til Westminster med rundvisning og interview.
Det var ikke nogen hemmelighed, at Andrew Rosindell var glødende Brexit-tilhænger og udvalget forventede derfor at møde en verdensfjern fantast, som snart måtte komme til kort overfor realiteterne i virkelighedens verden. På den baggrund var det et 'wake up call' for for udvalgets medlemmer, at han ved interviewet leverede en ædruelig vision for et Storbritannien udenfor EU. Han troede tydeligvis på, at Brexit ville være det bedste for briterne og at det ville lykkes.