Eksport til Tyskland: Danske underleverandører kan blive guld værd i udlandet

Trods unikke tekniske og innovative kompetencer er danske underleverandører i metal- og maskinindustrien sjældent aktive på eksportmarkederne. Det vil SMVdanmark ændre på. Blandt andet skal der i samarbejde med Trade Council sættes gang i eksporttiltag til det tyske marked.

Underleverandører i den danske metal- og maskinindustri udnytter ikke deres potentiale tilstrækkeligt, blandt andet fordi de ikke altid gør sig klart, hvor værdifuld en viden de ligger inde med - og det er både synd og skam, mener SMVdanmarks internationaliseringschef, Jens Kvorning.

”Danmark har mange knalddygtige metal- og maskinvirksomheder, men de fokuserer på hjemmemarkedet, fordi det ligger lige for. De er utroligt dygtige teknikere, der er meget innovative og fleksible. De kender deres materialer og deres metier. De har en kolossal viden, som de hver dag bruger til at skabe stor værdi for deres kunder herhjemme. Men det kunne de også gøre ude i verden – og det skal vi hjælpe dem med,” siger Jens Kvorning. 

Mange underleverandørvirksomheder har lyst, men synes ikke, at de har tid til at udforske deres eksportmuligheder. Det vil SMVdanmark forsøge at råde bod på i samarbejde med Generalkonsulatet i Hamborg

Jens Kvorning

Internationaliseringschef i SMVdanmark

Samarbejde med Trade Council i Hamborg

Trods en opbremsning i eksporten til Tyskland eksporterer metal- og maskinindustrien fortsat pænt til det tyske marked - og der er muligheder for mere. Derfor indleder SMVdanmark nu et samarbejde med Trade Council (det tidligere Eksportrådet, Red.) på Generalkonsulatet i Hamborg med henblik på at få sat gang i eksportaktiviteter målrettet underleverandørerne. 

”Mange underleverandørvirksomheder har lyst, men synes ikke, at de har tid til at udforske deres eksportmuligheder. Det vil SMVdanmark forsøge at råde bod på i samarbejde med Generalkonsulatet i Hamborg, hvor deres industriteam meget gerne ser flere SMV’er gøre forsøg med eksport til Tyskland. Vi har også kontakt til flere tyske brancheorganisationer, som har en fælles interesse i at skabe mere samhandel mellem Tyskland og Danmark,” fortæller Jens Kvorning.  

 

Nye messetiltag og virksomhedsbesøg i støbeskeen

Planen er i løbet af det næste år at tilbyde besøgsrejser til de mest relevante messer og udvalgte indkøbere.

”Vi vil i løbet af det næste år tilbyde flere besøg på de mest relevante tyske messer for underleverandører til metal- og maskinindustrien, men vil også skabe mulighed for at små, nye eksportører kan få fordelagtige SMV-vilkår på udvalgte messer. Der findes allerede særlige ’nybegynder’-områder på messer som Nortec i Hamborg, så tanken er ikke fremmed, men vi ønsker i samarbejde med Trade Council at skabe nationale SMV-fællesstande, som gør det muligt for virksomhederne at få 50 pct. af omkostningerne dækket,” fortæller Jens Kvorning, der også har talt med SMVdanmarks tyske partnere om at arrangere små delegationer, som kan besøge udvalgte indkøbere, som på forhånd har efterspurgt produkter og ydelser.

To gode messer i Nordtyskland

To relevante messer at arrangere besøg til er Nortec-messen i Hamborg, der finder sted fra 21. til 24. januar 2020 og Hannover Messe - Industrial Supply fra 20.-24. april 2020.

Hvornår og hvilke eksportaktiviteter målrettet danske underleverandører, der vil finde sted, vil fremgå af de kommende nyhedsbreve fra SMVdanmark.

For yderligere information:

Kontakt Jens Kvorning, internationaliseringschef i SMVdanmark - e-mail: kvorning@smvdanmark.dk