Gode erfaringer skal bredere ud
Netværket bygger videre på erfaringerne fra SMVdanmarks Internationalt Udvalg, men forventes på sigt at få op mod 50 virksomheder som medlemmer på tværs af brancherne. I dag består Internationalt Udvalg 10 af repræsentanter for fem af medlemsorganisationerne, forklarer Jens Kvorning:
”SMVdanmarks internationale udvalg har hidtil fungeret som et forum for videndeling om eksport, sourcing, eksportfinansiering og andet af relevans for medlemsorganisationer med eksporterende virksomheder. Opgaven har så været at dele den viden med organisationernes medlemmer. Nu vil vi åbne det op for, at medlemsvirksomhederne med eksportfokus selv kan nyde godt af den information og de diskussioner, som kommer i forbindelse med møder og studieture. Målet, at skabe kritisk masse på 50 medlemmer, så det bliver muligt at lave sektorrettede studieture og fremstød,” siger Jens Kvorning, der sammen med Internationalt Udvalg og Danish Export er i gang med at tilrettelægge programmet for 2020.
SMV’er kan selv præge dagsordenen
Netværket er åbent for såvel medlemmer af SMVdanmark, som ikke-medlemmer. Det igangsættes med gratis to gå-hjem-møder - et i Jylland og et på Sjælland, hvor interesserede kan høre nærmere.
Jens Kvorning understreger, at intet på den lange bane er givet på forhånd og at ildsjæle på eksportområdet kan være med til at sætte dagsordenen for netværkets aktiviteter fremadrettet.
”Netværket skal have fire møder og én studietur til et aktuelt marked om året. Møderne vil fokusere på de behov deltagerne har og have oplæg fra eksterne eksperter og konkrete anvisninger til deltagerne på, hvordan de kan arbejde strategisk med eksport i lige netop deres virksomhed, men derudover vil det afhænge af netværksmedlemmernes interesser,” siger Jens Kvorning.
Internationalt Udvalgs studieture er i de sidste fem år gået til Norditalien, Polen, Storbritannien, Estland og Ukraine. Rejsemålene blev udvalgt efter deltagernes interesser. Det gjaldt f.eks. konsekvenser af Brexit-afstemningen, Polens succes som vækstkomet under krisen, Estland som EU’s mest digitaliserede økonomi og Ukraine, som et af de mest succesfulde sourcing-lande med over 100 danske SMV-etableringer.