SMV'erne skal have modet til nye grønne ideer

70’ernes energikrise var også begyndelsen på det danske vindmølleeventyr. I dag står vi midt i en klimakrise, der, ligesom dengang, også kalder på nye og innovative løsninger. Men hvad kan vi lære fra dengang? Mod, viden, samarbejde på tværs, men også politisk vilje, det er nøgleordene.

”Historien bag det danske vindmølleeventyr viser, hvad man kan udrette, når handlekraftige SMV’er arbejder sammen med dygtige personer med den nyeste viden”. Ordene kommer fra SMVdanmarks direktør Ane Buch.

Hun mener, at vi med god grund kan lære af 70’ernes energikrise, der fik SMV’erne til at udtænke nye vedvarende energiløsninger. På samme måde kan nutidens klimakrise også bruges som løftestang hos SMV’erne til nye samarbejder og udvikling af nye, innovative ideer.

”Samtidig skal vi være klar over, at der kan gå lang tid fra idé til et succesfyldt projekt i den helt store skala. Derfor er det vigtigt, at vi fjerner de barriere, der hæmmer SMV’ernes innovationskraft, og støtter op om det, der virker – også fra politisk hold. Vil vi skabe de næste grønne succeser, så kræver det, at SMV’erne fortsat har modet til nye ideer, adgang til den nyeste viden og mulighed for samarbejder på tværs af faggrænser”.

Foto: John Ehbrecht.
”Historien bag det danske vindmølleeventyr viser, hvad man kan udrette, når handlekraftige SMV’er arbejder sammen med dygtige personer med den nyeste viden”

Ane Buch

Direktør i SMVdanmark

Under energikrisen i 70'erne var der mange mindre smedemestre, der indgik i forskellige samarbejder for at producere vindmøller. Her ses H. Poulsen fra Thyholm, der producerede en af de allerførste Smedemestermøller.
Under energikrisen i 70'erne var der mange mindre smedemestre, der indgik i forskellige samarbejder for at producere vindmøller. Her ses H. Poulsen fra Thyholm, der producerede en af de allerførste Smedemestermøller. Foto: Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi .

En succes kan være lang vej undervejs

Lige netop udviklingen af de danske vindmøller er et godt eksempel på, at der kan gå lang tid før en god idé og de første prototyper resulterer i en verdensklassesucces. Der gik næsten 40 år fra de første prototyper til nutidens vindmølleindustri, som Danmark er verdensførende inden for.

”Men hvordan får vi det til at gå hurtigere? Og hvordan kan vi blive bedre til at spotte de gode ideer og hjælpe dem på vej? Det er spørgsmål, vi bør stille os selv. Jeg mener, at vi som samfund kan støtte op om SMV’ernes iderigdom ved at sørge for, at de har bedre vilkår til at udvikle nye ideer – også til de små lokale ideer, for de kan sagtens på sigt have et stort samfundsmæssigt potentiale,” siger Ane Buch.

Helt konkret mener hun, at SMV’erne bør have bedre adgang til finansiering, og at de love og regler, der virker hæmmende for udviklingen af nye ideer, bør fjernes.

”SMV’erne er stærke på deres egen faglighed, de er omstillingsparate, og der er ofte ikke er langt fra ord til handling. Men de skal have hurtigere adgang til nyeste viden, og vi skal være hurtigere til at omdanne den abstrakte viden fra eksempelvis forskningens verden, så den kan anvendes i praksis”

Ane Buch

Direktør i SMVdanmark

Viden ud i SMV’erne

Erfaringerne fra vindmølleeventyret viser desuden, hvor vigtigt det er med en god forbindelse mellem SMV’er og andre med en stor viden, eksempelvis GTS-institutterne og uddannelsesinstitutionerne.

”SMV’erne er stærke på deres egen faglighed, de er omstillingsparate, og der er ofte ikke er langt fra ord til handling. Men de skal have hurtigere adgang til nyeste viden, og vi skal være hurtigere til at omdanne den abstrakte viden fra eksempelvis forskningens verden, så den kan anvendes i praksis,” siger Ane Buch.

Derfor er det også vigtigt, at støtte op om samarbejde på tværs af faggrænser og uddannelser.

 

Praktikforløb på alle videregående uddannelser

Selvstændig tænkning, modet til nye veje og samarbejde på tværs af fagligheder har været helt afgørende faktorer for at den danske vindmøllebranche er blevet til så stor en succes, som den er i dag. Derfor bør der også fremover tænkes i endnu flere tværfaglige samarbejder - også mellem erhvervsliv og studerende.

”Vi skal give de unge mere ansvar, og de skal have lov til at tage nogle initiativer. Vi kan støtte op om dette ved, at der indføres praktikforløb på alle videregående uddannelse. Så får de studerende noget operationel viden og praktiske, konkrete og virkelige opgaver, og SMV’erne får adgang til ny og anden viden. I en praktik vil de studerende også få nogle nye relationer, der blandt andet kan være med til at afmystificere andre fagligheder,” siger Ane Buch.

Skal der fremover skabes flere grønne erhvervseventyr, så ligger nøglen hos SMV’erne. SMV’erne er åbne over for nye ideer, og der er ikke langt fra ord til handling. De tør godt.

 

Læs også

Starten på det danske vindmølleeventyr