Sådan kommer du i gang med den grønne omstilling

Klimavenlige virksomheder og løsninger er et krav i tiden, men hvor tager man fat i en SMV? Her er nogle gode tips til din grønne omstilling.

Som virksomhed oplever du måske, at krav fra det offentlige er svære at navigere i. Den grønne omstilling er stadig lidt af en jungle. Læs med her, så sender vi lianer i din retning og hjælper dig videre i det grønne. 

Se på, hvad din virksomhed kan gøre for at blive mere grøn – og husk også, at det i stigende grad bliver i orden at stille grønne krav til leverandører.

9 tips til den grønne omstilling i SMV'er

1. Energi 

Se på, hvad I bruger af udstyr, belysning og varme. Der er mange muligheder for at spare energi på lyskilder, opvarmning og maskiner. Husk generelt at slukke når det er muligt. Tjek også, om du kan skifte til kun at bruge grøn el.

2. Transport 

Overvej at indtænke indkøb og planlægning i et grønt optimeret transportregnskab. Det glæder både jeres egen transport, og den I ’køber’ ved levering af varer. Man kan holde online-møder, handle mere lokalt, og opfordre til at cykle, hvis det kun er korte afstande.  

3. Udstyr 

Køb kun det, der er brug for. I stedet for at eje og have udstyr stående så overvej om I kan leje eller lease, så I kun bruger udstyret i den periode I har behov for. Sørg for at reparere udstyr, hvis det bruger unødige ressourcer.

4. Genbrug 

Se på, hvad I kan genbruge eller reparere frem for at smide ud. Måske har I nogle affaldsprodukter, som kan anvendes til noget brugbart i en anden virksomhed?

5. Kemikalier 

Kig efter miljømærker og bæredygtige produkter når det er muligt. Det er både ift til de kemikalier du selv anvender, og de kemikalier, der anvendes til at producere de produkter I bruger. Det gælder fx også de nye brochurer. Måske kan man nøjes med online markedsføring eller sikre, at det er trykt på bæredygtigt papir.

6. Plastik 

Se på hvor meget plastik I bruger. Ofte er der unødigt plastikemballage fra leverandørers side, eller måske kan I selv pakke ting ind i mere bæredygtige materialer. Vand på flaske og kaffekapsler er også et sted man kan starte. Måske kan man lokke medarbejdere og kunder til at drikke postevand og kaffe fra kanden.

7. Vand 

Se på, om jeres vandforbrug kan reduceres. Det kan være små ting som sensorer på vandhaner, vandsparere på brusere og dobbeltskyllende toiletter, der kan gøre en forskel.

8. Mad 

Har I en kantine, så se på, om I kan skifte over til økologisk og sæsonbaseret mad. I kan også fokusere på at have et lille madspild og evt. donere overskydende mad fra frokosten.   

9. Affald 

Ser man hele virksomheden igennem med affalds-briller på kan der opstå uventede gevinster. Nogle indkøb er måske overflødige, spild-produkter kan bruges til andre ting og levetiden kan forlænges på nogle ting frem for at smide dem i containeren. Sørg for at sortere affald bedst muligt, så materialerne kan genanvendes. Laver I selv produkter, så overvej, hvordan de bedst kan sorteres når jeres kunder er færdige med dem.