Lange betalingsfrister: Piveri eller grov udnyttelse?

Kampagnen mod lange betalingsfrister er blevet ivrigt debatteret på SMVdanmarks Facebook-side i juleferien. Se et par af kommentarerne her.

SMVdanmark arbejder for et lovbestemt loft på B2B-betalingsfrister på MAX 30 dage. Men er lange betalingsfrister blot et B2B-vilkår, man må leve med, eller er det grov udnyttelse af mindre leverandører?

I SMVdanmark er vi ikke i tvivl. Betalingsfrister bør være FAIR og på MAX 30 dage!

 

Ivrig debat på Facebook

Siden SMVdanmark har lanceret kampagnen på Facebook, har der været en livlig debat. Kampagnen er især blevet liket, delt og kommenteret utallige gange i løbet af juleferien. Og meningerne er mange, rigtig mange.

Selvom de fleste er enige med SMVdanmark i, at BtB-betalingsfrister højst må være på 30 dage, så er der også dem, der er uenige og kritiske over for kampagnen.

De lange BtB-betalingsfrister bliver ivrigt debatteret på SMVdanmarks Facebook-side.
De lange BtB-betalingsfrister bliver ivrigt debatteret på SMVdanmarks Facebook-side.

”Det er noget piveri!”

En facebookbruger, der ikke kan se noget problem med de lange betalingsfrister, skriver:

”Hvad er nu det for noget tuderi. Betalingsfrist er et konkurrenceparameter på linje med pris og kvalitet. Hvis man ikke vil give den frist, der forlanges, kan man da bare afvise kundens krav. Så må kunden vurdere, om de kan få samme pris og kvalitet et andet sted. Det kan da på ingen måde sammenlignes med at vente på sin løn.”

En anden skriver:

”Jeg arbejder selv i et firma, der har lange frister. Det er noget piveri, og det sjove er, at firmaerne står i kø for at arbejde for os. Udover det, så er det kun i starten af samarbejdet et problem for firmaerne, idet de arbejder fast for os, og godt nok så går der lang tid, men så kommer pengene jo også ind hele tiden.
Udover det, så har de mindre risiko for ikke at få pengene, idet det er store firmaer, som er meget solvente/betalingsstærke.”

Og fortsætter længere nede i tråden:

”Det er ren og skær forhandling. Trælasten leger også bank for den lille håndværksmester, når håndværkeren modtager kontantbetaling for udført arbejde og først betaler trælasten 2,5 måned efter.”

Godt spørgsmål, hvorfor er det egentlig at de store virksomheder synes, at SMV'erne skal vente på deres penge?
Godt spørgsmål, hvorfor er det egentlig at de store virksomheder synes, at SMV'erne skal vente på deres penge?

”Hvorfor har I så lange frister!?"

Men selvom der er kritiske røster, så er der flere, der bakker op om sagen og tager til genmæle over for kritikerne af kampagnen.

En facebookbruger spørger en kritiker:

”Hvorfor har I så lange frister!? Har I ikke råd til at betale for arbejdet, når det er udført?” og fortsætter længere nede i tråden:

”Men der er jo ikke meget forhandling i det, når det er et diktat fra jeres side.”

En anden kommenterer:

”Mange af de "store" har ikke pengene før projektet er leveret, så er det jo dejligt, at man kan trække på de små underleverandørers kassekredit og lade dem tage risikoen. Kender flere små håndværkere, der er kommet af dage ved at såkaldte store bygherre er gået "konkurs". Glædelig jul”

En tredje kommenterer:

”Hvis den “store virksomhed” var så “kreditværdig og solvente”, så havde de nok muligheden for en god kredit i banken - Kan ikke se, hvorfor det f.eks. er den lille håndværksmester, der skal lege bank for de store - De har fået udført et stykke arbejde og skal betale efter den betalingsbetingelse som firmaet opstiller, ligesom alle andre ...”

En fjerde spørger en kritiker:

"Jeg tænkte på, om du ikke havde en frisk kommentar til gårsdagens begivenheder i forbindelse med "fornuften" i lange krediter til store firmaer,
'Det er jo kun de første 4 mdr. det er et problem, så kommer pengene af sig selv' osv
Og i Fætter BR's tilfælde også de sidste 4 mdr, det er jo den anden bagside, der er af en lang kredit. Jo længere en virksomhed har kredit, jo større er leverandørens tilgodehavende jo normalt også."

 

Hvad mener du?

Selvom juleferien er forbi for de fleste, vil vi meget gerne fortsætte debatten på Facebook, og vi vil også gerne høre din mening.

Deltag i debatten på SMVdanmarks Facebookside

 

Se også

Læs mere på SMVdanmarks temaside: FAIR betalingsfrist

 

Læs om de juridiske regler for betalingsfrister:

Jura: Få styr på reglerne for betalingsfrister

 

Kontakt

Du er velkommen til at kontakte vicedirektør Jakob Brandt på Jakob@SMVdanmark.dk eller på telefon 24 25 27 27.