Gravide Charlotte Hytting er bekymret for sin virksomhed under barslen

Som selvstændig kan man ikke længere få et supplement til dagpengene, når man går på barsel. For Charlotte Hytting betyder det, at hendes virksomhed står stille, mens hun er på barsel.

“Tager du en kort barsel, så er du en dårlig mor. Tager du en lang barsel, så er du en dårlig forretningskvinde. Det er ikke nemt at vinde,” siger Charlotte Christina Hytting, indehaver af virksomheden Facon Facon.

Charlotte Hytting er selvstændig guldsmed og netop gået på barsel - blot 10 dage før hendes termin midt i april. Hun bor i København og har en værksteds- og butiksplads hos sin gamle læremester Michael Strøm i Grønnegade i indre København. Charlotte savner bedre økonomiske forhold for selvstændige på barsel.

Foto: Heidi Juul Petersen.
Tager du en kort barsel, så er du en dårlig mor. Tager du en lang barsel, så er du en dårlig forretningskvinde. Det er ikke nemt at vinde

Charlotte Christina Hytting

Guldsmed og indehaver af virksomheden Facon Facon

En barselsvikar kunne fortsætte driften

Charlotte brænder for sit fag, hun har arbejdet og været i praktik i USA, har taget et diamantgraderingskursus hos GIA og har kæmpet for at finde en læreplads. Hun blev udlært guldsmed i 2011 og er i dag selvstændig, men det nager hende, at virksomheden står stille, mens hun er på barsel.

“Det er jo for åndsvagt at have brugt så meget tid og energi på at bygge noget op og så stå på sidelinjen og se det ligge stille hen, bare fordi man er på barsel. Det er jo den virksomhed, jeg skal leve af i fremtiden, og som jeg gerne så vokse,” siger Charlotte, der ville ønske, at hun havde et supplement til dagpengene.

“Hvis jeg havde mulighed for det, så ville det have været guld værd for min virksomhed at kunne ansætte en barselsvikar, som kunne holde min virksomhed i gang. Jeg kunne have oplært vikaren i at lave mine smykker færdige og til at fortsætte driften af min webshop,” siger Charlotte. 

Foto: Heidi Juul Petersen.

Har udskudt drømmen om egen butik

Charlotte er glad for, at hun ikke har fået sit eget sted med faste månedlige udgifter endnu. Hun har desuden aftalt med sin læremester, at hun ikke skal betale for pladsen, mens hun er på barsel.

“Hvis jeg havde haft min egen forretning på nuværende tidspunkt, så ville økonomien slet, slet ikke hænge sammen under min barsel. Så jeg er glad for, at jeg har udskudt drømmen om min egen butik. Men jeg håber meget på, at jeg har en butik og en ansat, når jeg skal have mit næste barn, og at det rent økonomisk kommer til at hænge sammen på det tidspunkt,” siger Charlotte.

Charlotte håber på, at hun får råd til at tage fire måneders barsel. Efter barslen må hun trække på sin familie og venner, indtil hun har fået en vuggestueplads i Københavns kommune.

“Nogle selvstændige kan tage deres barn med på arbejde under barslen, men den mulighed har jeg desværre ikke. Vi har både farlige maskiner og kemikalier i værkstedet, så jeg må holde vejret under min barsel og så håbe på, at kunderne stadig kan huske mig efter de her fire måneder.”

 

Hør Charlottes besked til politikerne i videoen her:

SMVdanmark mener

Selvstændige skal ikke stilles ringere end lønmodtagere, derfor bør der findes en holdbar løsning for selvstændige på barsel.

Hvis du som selvstændig har ansatte, så SKAL du indbetale til barsel.dk eller en anden godkendt barselsordning for dine ansatte. Det betyder, at dine ansatte kan få et solidt supplement til barselsdagpengene eller måske fuld løn under barsel. Men som selvstændig kan du ikke indbetale til barsel.dk for dig selv og dermed heller ikke få suppleret barselsdagpengene op.

Det synes vi, at der skal rettes op på.

SMVdanmark foreslår derfor, at alle fuldtidsbeskæftiget selvstændige bliver en del af barsel.dk. Det vil for mange selvstændige betyde, at de får råd til at betale for virksomhedens udgifter og ansætte en barselsvikar, mens de er på barsel, så de kan fortsætte driften af deres virksomhed.

 

Kontakt

Direktør Ane Buch: buch@smvdanmark.dk |  T: +45 40 53 11 53