Udbud: I Aarhus lytter man til SMVdanmark

Mens større og større udbud griber om sig, er Aarhus med SMV-briller et af lyspunkterne i det kommunale landskab. Her lytter man til SMV’erne, inden de kommunale opgaver sendes i udbud: ”Det kunne andre kommuner lære af,” konstaterer jurist Jeppe Rosenmejer.

Før vinterferien var SMVdanmark inviteret til møde med Aarhus Kommune om de forestående genudbud af rammeaftaler om kommunens håndværksydelser. 

I modsætning til et stadigt stigende antal kommuner og offentlige udbydere, vil Aarhus Kommune nemlig gerne udforme deres udbud, så det sikres, at de sker så SMV-venligt og korrekt som muligt – derfor inviteres SMVdanmark som eksperter på dette område.

”Det er glædeligt, at Aarhus Kommune ser SMVdanmark som en vigtig sparringspartner i udformningen af deres udbud, så SMV’erne rent faktisk får muligheden for at byde på opgaverne,” siger Jeppe Rosenmejer, der er juridisk chefkonsulent i SMVdanmark.

”Aarhus Kommune er ved at planlægge genudbud af rammeaftalen af deres håndværksydelser. Vi har under de tidligere udbud ageret sparringspartner og det er vi fortsat. Det kunne en del andre kommuner tage ved lære af, for det er nemlig i kommunernes egen interesse at sikre, at deres lokale håndværksvirksomheder overlever,” siger han. 

Aarhus Kommune er en af de kommuner, der inviterer SMVdanmark ind i udformningen af deres udbud, så de bliver SMV-venlige. Jurist Jeppe Rosenmejer sparrer med flere kommuner om, hvordan deres SMV'er får mulighed for at byde ind på de kommunale opgaver.
Aarhus Kommune er en af de kommuner, der inviterer SMVdanmark ind i udformningen af deres udbud, så de bliver SMV-venlige. Jurist Jeppe Rosenmejer sparrer med flere kommuner om, hvordan deres SMV'er får mulighed for at byde ind på de kommunale opgaver.
Det er glædeligt, at Aarhus Kommune ser SMVdanmark som en vigtig sparringspartner i udformningen af deres udbud

Jeppe Rosenmejer

Juridisk chefkonsulent i SMVdanmark

Kommunen fik SMV-prisen i 2014

Af samme grund fik Aarhus Kommune i 2014 SMVdanmarks hæderspris, SMV-prisen. Prisen gives til en person eller organisation, som har ydet en "bemærkelsesværdig indsats i arbejdet for at skabe gode rammer for at etablere, drive og udvikle små og mellemstore virksomheder." En sådan organisation var – og er – Aarhus Kommune, som altså modtog prisen i indstiftelsesåret.

Således hed det sig, at:

"Prisen tildeles Aarhus Kommune for ikke blot at tale positivt om små og mellemstore medlemsvirksomheder, men rent faktisk også i praksis at gøre det muligt, at såvel små som store virksomheder kan byde på kommunens opgaver. Årsagen hertil er, at Aarhus Kommune som udgangspunkt udbyder opgaver i fagentreprise”.

 

Fagentrepriser er en SMV-mærkesag

For SMVdanmark er netop fagentrepriserne kernen i en SMV-venlig udbudspolitik:

”Kommunen udmærker sig ved, at de stadig har en politik, hvor de dels udbyder i fagentreprise i stedet for hovedentrepriser – dels i geografisk opdelte udbud. De kunne vælge at udbyde det i ét stort udbud for hele kommunen, som vi ser det flere og flere steder. Men de deler altså udbuddene op i en række distrikter, og deler det så yderligere op i distrikterne. Det gør det muligt for de lokale SMV’er at være med. Og så skal de helt grundlæggende have kæmpe-ros for, at de ser os byggeorganisationer, som en sparringspartner og lukker os ind tidligt i processen. Det sikrer, at udbudsrunderne forløber så gnidningsfrit som muligt,” siger Jeppe Rosenmejer.

 

Andre kommuner får også sparring

Flere andre kommuner har ligesom Aarhus Kommune taget kontakt til SMVdanmark, for at få sparring på deres udbudspolitikker i et samarbejde med de lokale virksomheder eller Håndværker- og Industriforeninger.

”Men vi tager også selv kontakt til kommuner, som ikke udbyder SMV-venligt for at overbevise dem om, at det er i kommunens egen interesse ikke at udelukke mindre lokale virksomheder for at kunne byde på kommunens opgaver,” siger Jeppe Rosenmejer.

 

Her kan du læse SMVdanmarks oplæg til udbudspolitik: 7 veje til en SMV-venlig udbudspolitik

Læs mere om udbud og konkurrence