Kommunen fik SMV-prisen i 2014
Af samme grund fik Aarhus Kommune i 2014 SMVdanmarks hæderspris, SMV-prisen. Prisen gives til en person eller organisation, som har ydet en "bemærkelsesværdig indsats i arbejdet for at skabe gode rammer for at etablere, drive og udvikle små og mellemstore virksomheder." En sådan organisation var – og er – Aarhus Kommune, som altså modtog prisen i indstiftelsesåret.
Således hed det sig, at:
"Prisen tildeles Aarhus Kommune for ikke blot at tale positivt om små og mellemstore medlemsvirksomheder, men rent faktisk også i praksis at gøre det muligt, at såvel små som store virksomheder kan byde på kommunens opgaver. Årsagen hertil er, at Aarhus Kommune som udgangspunkt udbyder opgaver i fagentreprise”.
Fagentrepriser er en SMV-mærkesag
For SMVdanmark er netop fagentrepriserne kernen i en SMV-venlig udbudspolitik:
”Kommunen udmærker sig ved, at de stadig har en politik, hvor de dels udbyder i fagentreprise i stedet for hovedentrepriser – dels i geografisk opdelte udbud. De kunne vælge at udbyde det i ét stort udbud for hele kommunen, som vi ser det flere og flere steder. Men de deler altså udbuddene op i en række distrikter, og deler det så yderligere op i distrikterne. Det gør det muligt for de lokale SMV’er at være med. Og så skal de helt grundlæggende have kæmpe-ros for, at de ser os byggeorganisationer, som en sparringspartner og lukker os ind tidligt i processen. Det sikrer, at udbudsrunderne forløber så gnidningsfrit som muligt,” siger Jeppe Rosenmejer.
Andre kommuner får også sparring
Flere andre kommuner har ligesom Aarhus Kommune taget kontakt til SMVdanmark, for at få sparring på deres udbudspolitikker i et samarbejde med de lokale virksomheder eller Håndværker- og Industriforeninger.
”Men vi tager også selv kontakt til kommuner, som ikke udbyder SMV-venligt for at overbevise dem om, at det er i kommunens egen interesse ikke at udelukke mindre lokale virksomheder for at kunne byde på kommunens opgaver,” siger Jeppe Rosenmejer.