Ja tak til krav om lærlinge - nej tak til unødigt bøvl

Nyt krav om lærlinge ved offentlige udbud fra 5 mio. kr. skal skaffe flere praktikpladser. SMVdanmark vil dog sikre, at kravene ikke skaber bøvl.

Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har indgået en ny aftale, hvor der stilles krav om at have lærlinge ved statslige udbud over 5 mio. kr. Tidligere har der først været krav ved udbud over 10 mio. kr.

 

Erhvervsminister Rasmus Jarlov justerer nu retningslinjerne for brugen af sociale klausuler for at tilskynde til, at der skabes flere praktikaftaler gennem offentlige udbud. Ifølge erhvervsministeriet skal offentlige ordregivere nu stille krav, der pålægger leverandøren at beskæftige lærlinge samt følge op på, om kontraktvilkåret opfyldes.

 

SMVdanmark er positive over for ændringen, der sætter fokus på, at der bør være lærlinge på offentlige opgaver, men holder øje med, at det ikke skaber for meget administrativt bøvl for virksomhederne.

 

”Vores politik sigter klart efter flere praktikpladser. Vi støtter uddannelsesklausuler, men man skal ikke kræve, at der skal ansættes nye lærlinge på særlige opgaver. Det vil skabe en absurd situation for de mange af vores medlemsvirksomheder, der allerede har mange lærlinge og kan skabe en kultur af korte aftaler, hvor man afventer næste udbud” forklarer SMVdanmarks uddannelsespolitiske chefkonsulent Dorte Kulle.

 

SMVdanmark mener også, at der bør være bløde krav om tilknytning til opgaven.

 

”Det giver ikke altid mening, at lærlingene skal være på opgaven, da de følger deres egne uddannelsesplaner. Derimod støtter vi fuldt op om krav til, at virksomheden i perioden har lærlinge ansat”, siger Dorte Kulle.

 

Vil du vide mere?

Se mere om SMVdanmarks politik om effektive uddannelsesklausuler.

Se Erhvervsministeriets udmelding.

 

Kontakt  

Uddannelsespolitisk chefkonsulent Dorte Kulle, tlf. 22 17 47 17, mail: kulle@SMVdanmark.dk