Selvstændige lærlinge? Prøv en EUX-smed

Hos Aquagain er driftsdirektør Poul Madsen ikke i tvivl: EUX-lærlingene er en klar gevinst for virksomheden. Den første EUX-smed er netop udlært i virksomheden, og Poul Madsen vil gerne have flere af samme type.

Når Aquagain i Brørup næste gang ansætter en lærling, må det meget gerne igen være en med EUX-baggrund.

Smedevirksomheden, der er medlem af TEKNIQ Arbejdsgiverne, er en anerkendt producent og leverandør af effektive og miljørigtige løsninger, der bl.a. håndterer spildevand og slam, drikkevand og biogas.

Løsningerne omfatter alle aspekter fra rådgivning og design over konstruktion og produktion til levering, montering og idriftsættelse, service- og vedligehold - og virksomheden indgår i projekter som hoved- og totalentreprenør, som leverandør af smede- og maskinentrepriser og som komponentleverandør.

Virksomheden har altid lærlinge og har uddannet både EUD- og EUX-lærlinge. Men ligesom mange andre oplever driftsdirektør Poul Madsen, at det er svært at finde smedelærlinge, hvilket er et generelt problem for branchen, ikke kun i Region Syddanmark, hvor Aquagain opererer fra.

 

En lærling banker på

Da en frisk ung EUX-elev bankede på og gerne ville være lærling i virksomheden, kom Aquagain helt automatisk med i projektet ’EUX - en del af svaret’.

Projektet, som SMVdanmark er partner i, har siden 2017 haft som mål at skabe lærepladser til EUX-elever i Region Syddanmarks virksomheder, og målet på 460 EUX-lærepladser, der er en af de store milepæle, er netop nået i november måned.

Formålet med projektet forstår driftsdirektør Poul Madsen udmærket, for han er meget glad for den netop udlærte EUX-smed.

Hvad er EUX?

EUX er en erhvervsuddannelse med en række fag på gymnasialt niveau 
EUX giver adgang til arbejdsmarkedet som faglært og til videregående uddannelser
Mange erhvervsuddannelser kan tages med EUX-fagene, fx både klejnsmed og rustfast smed
Læs mere om EUX og se videoer her

EUX er for fremtiden

Budskabet fra Aquagains driftsdirektør til andre virksomheder er derfor klokkeklart:

”EUX er kun positivt,” siger Poul Madsen, som har oplevet en selvkørende lærling med en hurtig forståelse for sammenhænge og en klar helhedsforståelse for opgaverne.

Mange virksomheder er skeptiske over for EUX-uddannelsen, fordi lærlingene har længere skoleperioder, men Aquagain har ikke rystet på hænderne.

”Vi vidste, at skoleperioderne var længere, men de unge mennesker er godt klædt på til fremtiden med en EUX. I dag skal en smed ikke bare kunne arbejde med hænderne – han skal også kunne bruge hovedet. Derfor tager vi de længere skoleperioder med,” siger Poul Madsen.

 

Selvstændig og helhedstænkende lærling

”Vi kunne godt mærke, at EUX-lærlingen skilte sig ud fra vores klassiske EUD-lærlinge. Forskellen var hovedsageligt, at EUX-lærlingen allerede var bogligt stærk fra folkeskolen – og det er vel også derfor, at man som elev vælger EUX fremfor gymnasiet eller en klassisk erhvervsuddannelse.”

Poul Madsens mest positive oplevelse med EUX-lærlingen er evnen til at tænke i helheder:

”Vi oplevede, at han kunne tænke på flere ting end bare at sætte to stykker jern sammen. Han kunne simpelt hen se hele opgaven,” siger han.

Så med det begrænsede erfaringsgrundlag, som én lærling udgør, er meldingen fra Aquagain, at EUX-lærlingen ganske enkelt er mere komplet – allerede fra starten.

 

Man skal ikke være bange for at prøve noget nyt

Poul Madsens klare budskab er, at man ikke skal være bange for at prøve kræfter med EUX. Den største udfordring er at rekruttere lærlinge til smedefaget overhovedet.

”Vi søger aktivt nu via to skoler, men det er svært,” siger Poul Madsen, der derfor var glad for gennem projektet at få besøg af DR P4 Syd- og Sønderjylland, der ville høre om virksomhedens erfaringer med EUX-lærlingen.

Således fik han nemlig ikke bare lejlighed til at fortælle den gode historie om, at virksomhederne gerne vil EUX-lærlingene – og at han aktuelt søger to, men i det hele taget at præsentere virksomheden for omverdenen.

Lærepladser i Region Syddanmark

Lærepladsen hos Aquagain er en del af projektet ”EUX – en del af svaret”, hvor SMVdanmark er partner sammen med en række syddanske erhvervsskoler.
Læs mere her.
Projektet er finansieret af EU’s Socialfond og Region Syddanmark
Siden 2017 har projektet skaffet 4400 nye praktikpladser, heraf ca. 10 pct. EUX-pladser

Vil du modtage nyheder fra SMVdanmark? Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.