Virksomheder har ret til fradrag for ansattes løn ved frivilligt arbejde

Danske SMV’er har stor betydning for deres lokalsamfund, hvor de er med til at skabe liv, arbejdspladser og indkøbsmuligheder. En undersøgelse, foretaget af SMVdanmark i 2022, viste at hele 72 procent af SMV’erne i landkommunerne sponsorerer lokale foreninger.

Hertil kommer den nye trend, at flere og flere SMV’er tillader sine ansatte at udføre frivilligt arbejde i arbejdstiden. Det kan bestå i alt fra lektiehjælp til frivillig tjeneste i hjemmeværnet. Den glædelige nyhed er, at højesteret netop har afgjort, at virksomheder har ret til fradrag for lønudgifter til medarbejde, som udfører frivilligt arbejde i arbejdstiden.

Virksomheder har længe haft en generel ret til fradrag for lønudgifter jf. ligningslovens §8N, som giver fradrag for erhvervsmæssige lønudgifter. Skattestyrelsen har dog fremført, at erhvervsmæssige måtte forstås som indkomstskabende. Dvs. at lønnet arbejde, som ikke skaber en direkte indkomst til virksomheden, som f.eks. de ansattes frivilligt arbejde i arbejdstiden, ikke burde give ret til fradrag. Højesterets afgørelse slår dog fast, at retten til fradrag også omfatter det frivillige arbejde, som ansatte udfører i arbejdstiden.

Rent praktisk betyder afgørelsen, at virksomheder, som tillader ansatte at udføre frivilligt arbejde i arbejdstiden, ikke længere behøver at registrere den tid, hvor en ansat udfører frivilligt arbejde, da det nu står klart, at den forholdsmæssige andel af lønnen ikke skal trækkes fra den ansattes samlede løn, når virksomheden indberetter fradrag.

Christoffer Sodemann

Chefkonsulent, Cand.merc.jur

tlf 32630324 Læs mere om Christoffer Sodemann

Se tidligere webinarer og få masser af kontante fordele som medlem af SMVdanmark:

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Vil du have gode råd om stresshåndtering? Og fik du set webinaret om greenwashing eller det om kunst..

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Som medlem af SMVdanmark sparer du 50% på prisen på dit carnet!

Tilbud & rabatter

Tilbud & rabatter

Som medlem af SMVdanmark har du adgang til en lang række fordele og rabatter. Klik dig ind på fordel..