Opholds- og arbejdstilladelse
Din kommende medarbejders statsborgerskab er afgørende for, om der skal søges om opholds- og arbejdstilladelse. En tredjelandsborger må ikke arbejde i Danmark uden en gyldig opholds- og arbejdstilladelse. Det er din pligt som arbejdsgiver at sikre, at medarbejderen har de nødvendige tilladelser, inden arbejdet begynder.
Det er ikke tilstrækkeligt at indgå en ansættelsesaftale med forbehold. Medarbejderen må først begynde arbejdet, når tilladelsen er udstedt.
Hvor og hvordan søger medarbejderen om tilladelse?
Medarbejderen skal selv søge om opholds- og arbejdstilladelse via Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) på nyidanmark.dk.
I de fleste tilfælde skal både du som arbejdsgiver og medarbejderen bidrage med oplysninger til ansøgningen. Det sker via såkaldte AR-blanketter, for eksempel AR1, hvor virksomheden først udfylder sin del, hvorefter medarbejderen færdiggør ansøgningen.
Sådan sikrer du, at medarbejderen må arbejde i din virksomhed
Inden medarbejderen begynder arbejdet, bør du kontrollere følgende:
- Personen har et dansk opholdskort, udstedt i Danmark.
- Personen er identisk med personen på både opholdskortet og passet.
- Opholdskortet er gyldigt (tjek udløbsdato).
- Undersøg, om arbejdstilladelsen er begrænset til kun at omfatte en bestemt arbejdsgiver eller et bestemt antal timer (f.eks. korttype J eller V).
- Vurder, om opholdskortet giver ret til at arbejde i netop din virksomhed. Du kan sammenholde korttypen med tilladelsens rettigheder.
Begrænset opholds- og arbejdstilladelse
Mange opholds- og arbejdstilladelser er bundet til et konkret job hos en specifik arbejdsgiver. Sker der væsentlige ændringer i ansættelsen som for eksempel forfremmelse, ændringer i arbejdsopgaver eller nyt ansættelsessted, kan det være nødvendigt at søge om en ny tilladelse.
I visse tilfælde kan jobskiftereglen anvendes. Den gør det muligt for medarbejdere at skifte job eller fortsætte i deres nuværende stilling under ændrede forhold, inden den nye tilladelse er udstedt. Det forudsætter, at ansøgningen er indsendt senest på første arbejdsdag i den nye stilling.
Manglende opholds- og arbejdstilladelse kan koste dyrt for arbejdsgiver
Hvis du beskæftiger en udenlandsk medarbejder uden gyldig opholds- og arbejdstilladelse, eller i strid med tilladelsens betingelser, kan det få alvorlige konsekvenser, også selvom fejlen skyldes medarbejderen.
Som udgangspunkt udmåles bøden til 10.000 kr. pr. beskæftiget medarbejder pr. påbegyndt måned. Ved såkaldte skærpende omstændigheder kan beløbet dog stige til 20.000 kr. pr. medarbejder pr. påbegyndt måned. Det kan derfor hurtigt blive en dyr affære, og i flere sager har manglende tilladelse kostet arbejdsgivere over 200.000 kr. I enkelte og meget særlige tilfælde er der endda idømt fængselsstraf ud over bødebeløbet.
Derfor er det vigtigt for arbejdsgiveren at sikre sig, at alle tilladelser er i orden, inden arbejdet påbegyndes. I SMVdanmark hjælper den juridiske rådgivning medlemsvirksomheder uden yderligere omkostninger i alt fra ansættelse til barsel og erhvervslejeret.