Skal du have en whistleblower-ordning?

EU har vedtaget, at virksomheder skal have obligatoriske whistleblower-ordninger efter en lang række skandaler, hvor whistleblowere har lækket oplysninger eller har været fremme i medierne og fortalt om hvidvask, skatteunddragelse, byggesjusk og andre lovovertrædelser.

Virksomheder med mere end 250 ansatte er allerede underlagt loven.

Men har din virksomhed mellem 50-250, er det fra d. 17. december 2023 obligatorisk, at din virksomhed skal have en whistleblower-ordning. Virksomheder med færre end 50 medarbejdere skal kun have en obligatorisk whistleblower-ordning, hvis det fremgår af anden lovgivning. Dette kunne eksempelvis være finansielle virksomheder.

Hvad hvis din virksomhed ligger på vippen lige omkring 50 ansatte? Hvordan ved man så, om man skal have en whistleblower-ordning, og hvem tæller med i opgørelsen?

Alle ansatte uden undtagelse tæller med i opgørelsen, dvs. også de medarbejdere, der måtte arbejde ulønnet som frivillige eller lignende og uanset, om de arbejder fuldtid eller deltid. Man tager udgangspunkt i de oplysninger om antal ansatte, der fremgår af cvr-registret. Forpligtelsen til at etablere en whistleblower-ordning indtræder, når man i gennemsnit gennem de seneste 4 kvartaler har haft 50 eller flere ansatte.

Er der krav til whistleblowerordningen?

Ja, reglerne stiller krav om, at der skal være en sikker indberetningskanal, der overholder GDPR-reglerne. Ordningen kan både etableres internt i virksomheden eller hos en ekstern part, men der stilles krav om, at den ansvarlige for ordningen er kompetent og uafhængig.

Derudover skal ordningen kunne sikre fortrolighed overfor den, der indberetter og give adgang til at alle ansatte skal kunne indberette – både mundtligt og skriftligt. Derudover kan ordningen give mulighed for, at andre udenfor virksomheden kan indberette. Men det er ikke et krav.

Der skal desuden være lettilgængelige oplysninger om, hvordan whistleblowerordningen kan benyttes.

Det er vigtigt, at whistleblowere beskyttes mod repressalier og trusler, og at identiteten på whistlebloweren ikke må videregives til uvedkommende, ligesom oplysningerne i indberetningen kun må videregives som et led i behandlingen af sagen.

Hvad med virksomheder med under 50 ansatte?

For virksomheder med færre end 50 ansatte er der ikke noget lovkrav om at etablere en whistleblowerordning i virksomheden. Men en whistleblowerordning kan være en måde at blive gjort opmærksom på kriminalitet eller andre forhold, som man ikke ønsker i sin virksomhed, så som krænkelsessager, byggesjusk, arbejdsmiljøovertrædelser og lignende, der måske ellers ikke var kommet til ledelsens kendskab. Det kan derfor være en overvejelse værd, om man skal etablere en whistleblowerordning.

For at gøre livet lettere for vores medlemmer, har SMVdanmark indgået en aftale med LOU Advokater om etablering af en whistleblowerordning, der opfylder de formelle regler. Du kan læse mere om ordningen her.

Har du spørgsmål om whistleblowerordninger eller andet, kan du som medlem af SMVdanmark altid kontakte vores juridiske afdeling på 3393 2000 eller smv@smvdanmark.dk.

 

Jeppe Rosenmejer

Chefjurist, cand.jur., LL.M.

tlf +45 32 63 03 11 Læs mere om Jeppe Rosenmejer

Se tidligere webinarer og få masser af kontante fordele som medlem af SMVdanmark:

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Vil du have gode råd om stresshåndtering? Og fik du set webinaret om betalingsløsninger eller det om..

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Som medlem af SMVdanmark sparer du 50% på prisen på dit carnet!

Tilbud & rabatter

Tilbud & rabatter

Som medlem af SMVdanmark har du adgang til en lang række fordele og rabatter. Klik dig ind på fordel..