Dato: 21. februar 2023
Danmark er det land i EU, hvor selvstændige udgør den 3. laveste andel af de beskæftigede.
Det kan være et problem, siden selvstændige typisk arbejder mere end lønmodtagere[1], og eftersom de har langt mere på spil, vil de ofte have de stærkeste incitamenter til at realisere de produktivitetsforbedringer – dvs. bedre ressourceudnyttelse – hvorpå velstanden, og dermed også velfærden i sidste ende, bygger. Gennem konkurrence er de med til at presse hele erhvervslivet til hele tiden at levere bedre produkter til den laveste mulige pris til gavn for forbrugerne.
Det er derfor afgørende, at der er et vedvarende fokus på, at vilkårene for selvstændige er tilstrækkeligt gode.
Hovedpointer fra undersøgelsen
- Selvstændiges andel af beskæftigelsen er gået fra 7,4 pct. i 2008 til 6,2 pct i 2021.
- Andelen af selvstændige ville have været yderligere ca. 0,5 pct.-point lavere i 2021, hvis ikke det havde været for en stor beskæftigelsesstigning fra de 67+, som oftere er selvstændige.
- Mens kvinders andel ligger stabilt på 4,3-4,4 pct. af de beskæftigede, er andelen for mænd faldet fra 10,0 til 7,9 pct. Dermed kan stort set hele nedgangen siden 2008 tilskrives mænd.
- Andelen af beskæftigede inden for landbrug, skovbrug og fiskeri, som vælger at blive selvstændige, er faldet med knap 20 pct. Inden for bygge- og anlægsbranchen er faldet på knap 30 pct., mens faldet er på knap 35 pct. inden for handel- og transportbranchen
[1] En tidligere analyse fra SMVdanmark har vist, at selvstændige i gennemsnittet arbejder 4,7 timer mere om ugen end en gennemsnitlig lønmodtager.