Ny analyse: SOSU-medarbejdere slår ny rekord i sygefravær

Med knap 21 årlige sygedage har de danske social- og sundhedsansatte slået deres rekord og har aldrig haft et så højt sygefravær som nu. Det svarer til, at en typisk SOSU er syg en hel måned om året. Der er dog stor kommunal variation. I Brønderslev har SOSU’erne 25,4 sygedage og i Egedal har de 15,4. Der er et kæmpe potentiale for at øge bemandingen i plejesektoren ved at gøre noget ved sygefraværet, mener SMVdanmark.

Noget kunne tyde på, at det ikke kun er bakterier og vira, der får de danske social- og sundhedshjælpere og -assistenter til i gennemsnit at sygemelde sig i 20,9 dage om året. I så fald stopper bakterierne ved kommunegrænsen i fx Albertslund Kommune og kommer ikke ind i nabokommunen Høje-Taastrup, for SOSU’ernes sygefravær er næsten 50 pct. højere i Albertslund end i Høje-Taastrup. Samme store variation i sygefraværet ser man andre steder i landet.

På landsplan har der aldrig været et så højt sygefravær blandt de SOSU-ansatte som nu. Det svarer til, at en typisk SOSU er syg en hel måned om året.

Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark, mener, det er et stort problem, og spild af menneskelige ressourcer, at det ikke er lykkedes at nedbringe det markant høje sygefravær.

”Der er et kæmpe potentiale, hvis de kommuner med højt sygefravær lærte af dem, der har lavt. For årsagen til sygefraværet er ikke kun bakterier og vira. Meget tyder på, at den lokale ledelse selv har ret stor mulighed for at påvirke fraværsniveauet," siger han.  

Brønderslev har rekorden

Sygefraværet hos SOSU-ansatte har altid ligget højt sammenlignet med andre kommunale grupper, men de senere år har det taget ekstra fart. Fra at ligge på omkring 15 dage årligt, steg det til godt 17 dage sidste år, og i år slår det rekord med knap 21 dage.

Ser man bort fra de små ø-kommuner har Brønderslev den triste rekord med 25,4 sygefraværsdage om året, efterfulgt af Fredericia og Albertslund med henholdvis 25,4 og 24,6 dage. Egedal har de mindst syge SOSU’er med 15,4 årlige sygedage. Lejre og Lemvig ligger derefter med 16,3 sygedage.

”Hvis det lykkedes kommunerne at nedbringe sygefraværet, så er der store potentielle gevinster i form af frigjorte medarbejdere. Hvis alle kommunerne får bragt sygefraværet ned til gennemsnittet i de 10 kommuner med laveste sygefravær, vil det frigøre knap 1.500 fuldtids-SOSU’er. Og hvis man sammenligner med sygefraværet hos de privatansatte SOSU’er, er der et endnu større potentiale i kommunerne. Fx i virksomheden Blæksprutten, der tilbyder privat hjemmepleje og har mange SOSU’er ansat, er sygefraværet helt nede på 11,9 dage. Var de kommunale SOSU’er lige så lidt syge, ville det frigøre 2.900 ekstra fuldtidsansatte,” siger Kasper Munk Rasmussen.

Fakta:

Der er ansat, hvad der svarer til ca. 72.700 fuldtidspersoner som SOSU-medarbejdere og elever samt plejepersonale i kommunerne. Der er i gennemsnit knap 21 fraværsdage som følge af egen sygdom pr. ansat og i alt 1.524.557 fraværsdagsværk. Det svarer til ca. 6.686 fuldtidsstillinger og en fraværsprocent på 9,2 med udgangspunkt i 228 årlige arbejdsdage. Dette svarer til, at hver fuldtidsansat er fraværende grundet egen sygdom en hel måned hvert år.

Læs hele analysen og se de kommunale forskelle her.

David Elmer

Kommunikationschef

mobil 53855370 Læs mere om David Elmer

Kasper Munk Rasmussen

Chefkonsulent

mobil 61 96 39 80 Læs mere om Kasper Munk Rasmussen

Gratis webinarer til alle - og kontante fordele til medlemmer:

Gratis webinarer - tilmeld dig nu

Gratis webinarer - tilmeld dig nu

Få ny inspiration og viden. SMVdanmark præsenterer en række gratis webinarer - leveret direkte til d..

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Som medlem af SMVdanmark sparer du 50% på prisen på dit carnet!

Tilbud & rabatter

Tilbud & rabatter

Som medlem af SMVdanmark har du adgang til en lang række fordele og rabatter. Klik dig ind på fordel..