Vinterhjælp kan ikke bremse konkursbølge

Aftalen om vinterhjælp rummer flere hjælpende hænder til private, men har kun ét direkte virksomhedsrettet tiltag, der er baseret på lån. Det er en kortsigtet hjælp, men når vi ikke kender sluttidspunktet på krisen, risikerer vi, at især de selvstændige, der hæfter personligt ender i en gæld, de ikke kan se sig ud af, mener SMVdanmark.

Aftalen om vinterhjælp indeholder lån til virksomhederne for en del af energiregningen. Lånet skal tilbagebetales over 5 år til en rente på 4,4 pct. 

Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, ser positive elementer i aftalen, men er grundlæggende bekymret. 

”Mange små og mellemstore virksomheder er voldsomt ramt af, at deres energiregning er eksploderet, og vi ser allerede nu en begyndende konkursbølge inden for byggeriet. Nu får virksomhederne så en lånemulighed, og det er en nødvendig hjælp, men den hjælper kun midlertidigt. Og hjælpen understøtter ikke i tilstrækkelig grad den grønne omstilling, der på sigt skal hjælpe virksomhederne ud af klemmen. Samtidigt er renten for virksomhederne høj sammenlignet med den, private skal betale. Det er ikke fair,” siger han og fortsætter: 

“Jeg er bange for, at lånemuligheden ikke er tilstrækkeligt til at holde hånden under mange virksomheder, som vil være tvunget til at gå konkurs. Og de mange, der ejer deres virksomhed personligt, ender med at hæfte for en gæld, de ikke kan se sig ud af,” siger han. 

Han påpeger, at mange tusind virksomheder allerede i dag slås med coronalån. 

”De står allerede i coronagæld til halsen, og nu får de mulighed for yderligere at gældsætte sig. Det er skruen uden ende. Hvis lånet var rentefrit og over en længere årrække, ville det være en reel hjælp. Som det er nu, hvor vi ikke kender sluttidspunket på krisen, vil mange ende i en situation, hvor de ikke ville kunne bunde,” siger Jakob Brandt. 

Han glæder sig dog over, at el-afgiften bliver banket i bund. 

”Det er på tide, at vi kommer af med den hovedløse afgift, der direkte modvirker den grønne omstilling. Virksomhederne får jo ikke direkte glæde af den afgiftslettelse, fordi de allerede i dag, får den godtgjort, men det frigør dog penge til andet forbrug, der kan komme virksomhederne til gode,” siger Jakob Brandt. 

Jakob Brandt

Adm. direktør

mobil +45 24 25 27 27 tlf +45 32 63 03 04 Læs mere om Jakob Brandt

David Elmer

Kommunikationschef

mobil 53855370 Læs mere om David Elmer

Tag del i alle vores medlemsfordele

Spar op til 50% på dine eksportdokumenter

Spar op til 50% på dine eksportdokumenter

Kom hurtigere over grænsen med et ATA Carnet. Som medlem af SMVdanmark sparer du 50% på prisen på d..

Tilbud & rabatter

Tilbud & rabatter

Som medlem af SMVdanmark har du adgang til en lang række fordele og rabatter. Klik dig ind på fordel..

Ja tak, jeg vil gerne indmelde mit firma

Ja tak, jeg vil gerne indmelde mit firma

Udfyld og send din ansøgning i dag - som medlem får dit firma hurtigt adgang til rådgivning og konta..