Antallet af nye førtidspensionister slår rekord – nogle kommuner tildeler i stor stil

I de første tre kvartaler af 2023 blev der tilkendt 16.600 nye førtidspensioner. Det er den største stigning, når man sammenligner samme periode gennem de seneste 20 år. I nogle kommuner gives der fire gange så mange førtidspensioner som i andre.

Aldrig har vi fået så mange nye førtidspensionister i Danmark som i årets første tre kvartaler. 16.600 personer blev sendt på den livslange ydelse, som kun gives til mennesker, der har det så skidt, at de slet ikke kan arbejde.  

Dermed har en reform af førtidspensionssystemet, der skulle bremse tilgangen af nye førtidspensionister og hjælpe dem tilbage på arbejdsmarkedet, slået fejl. 

Men nogle kommuner er markant mere rundhåndede med at tildele en førtidspension end andre. På Bornholm, Lolland, Norddjurs og i Struer gav man i årets første tre kvartaler fire gange så mange pensioner som på Fanø, i Allerød, Solrød og Hillerød, når man korrigerer for kommunernes størrelse.   

Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder. 

I SMVdanmark mener seniorøkonom Thomas Gress, at det er en meget trist udvikling. 

”Det klart sundeste for mennesker er som at regel at have et arbejde at stå op til om morgen og være i stand til at klare sig selv. Når man bliver parkeret på en livslang ydelse som førtidspension uden kontakt til arbejdsmarkedet, så går det ud over livskvaliteten for den enkelte, og erhvervslivet mister en potentiel medarbejder. Så udviklingen er bekymrende,” siger han. 

Han understreger, at mennesker uden arbejdsevne naturligvis skal kunne få en førtidspension.  

”Men vi må konstatere, at den reform af førtidspensionen, som politikerne indførte i 2013, der skulle hjælpe dem med en funktionsnedsættelse tilbage på arbejdsmarkedet, har været en fiasko. Kommunerne har ikke været i stand til at løfte opgaven, og det er ærgerligt,” siger han. 

Stor kommunal forskel  

Der er dog meget stor forskel mellem kommunerne, når det gælder antallet af nye tildelinger af førtidspension. I nogle kommuner blev omkring 9 ud af 1.000 indbyggere sendt på førtidspension i år, mens det i andre var ca. 2 pr. 1.000 indbyggere. 

Thomas Gress opfordrer til, at systemet laves om, så man får delvis førtidspension alt efter, hvor meget man kan arbejde. 

”Har man en nedsat arbejdsevne på fx 50 pct., så får man 50 pct. af en førtidspension, og så kan man arbejde for resten. Det vil også gøre det lettere for dem, der har mindre skader og som i dag ikke kan få førtidspension, til at opnå en varig støtte,” siger han. 

Læs hele analysen her.

David Elmer

Kommunikationschef

mobil 53855370 Læs mere om David Elmer

Thomas Gress

Seniorøkonom

mobil +45 51 90 50 91 tlf +45 33 93 20 00 Læs mere om Thomas Gress

Få masser af kontante fordele som medlem af SMVdanmark:

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Vil du have gode råd om stresshåndtering? Og fik du set webinaret om virksomhedstestamenter eller de..

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Som medlem af SMVdanmark sparer du 50% på prisen på dit carnet!

Tilbud & rabatter

Tilbud & rabatter

Som medlem af SMVdanmark har du adgang til en lang række fordele og rabatter. Klik dig ind på fordel..