SMVdanmark har netop offentliggjort en ny analyse, der dokumenterer væsentlige forskelle i tilgangen til førtidspension mellem borgere med dansk oprindelse og ikke-vestlige indvandrere på tværs af kommuner. Analysen viser også, at ikke-vestlige indvandrere i aldersgruppen 18-59 år i gennemsnit tilkendes førtidspension 1,5 gange så ofte som etniske danskere.
Forskellen er særlig markant i større bykommuner som København og Aarhus, hvor op imod tre gange så mange personer med ikke-vestlig indvandrebaggrund som etniske danskere får tilkendt førtidspension. I flere kommuner særligt udefor de store byer er billedet det modsatte: Her får færre personer med ikke-vestlig indvandrerbaggrund tilkendt førtidspension end personer af dansk oprindelse.
Analysen påpeger, at forskelle i socioøkonomiske faktorer og demografiske forhold kun delvist forklarer de store variationer.
“Tallene tegner et tydeligt billede af, at vores nuværende system ikke i tilstrækkelig grad formår at aktivere alle dele af befolkningen. Vi mister potentialet hos tusindvis af mennesker, som kunne bidrage til samfundet,” udtaler Thomas Gress, seniorøkonom i SMVdanmark.
Konsekvenser og løsninger
SMVdanmark foreslår en reform af tildelingsprocessen for førtidspension, herunder at flytte ansvaret fra kommunerne til en national myndighed for at sikre ensartet og professionel sagsbehandling.
“De store og umiddelbart uforklarlige kommunale forskelle i tilkendelserne tyder på, at der er behov for en mere ensartet tilgang. Det er afgørende, at alle borgere behandles retfærdigt og efter samme kriterier, uanset hvor i landet de bor. Det må ikke være dit postnummer, der afgør, om du får tilkendt førtidspension eller ej,” siger Thomas Gress.
SMVdanmark anbefaler også en omfattende genvurdering af førtidspensionssager og en reform af ydelsernes struktur, så dækningsgraderne ikke overstiger 90 procent af den tidligere lønindkomst. Dog med en værdig, men hensigtsmæssig minimumssats.
“Vi er nødt til at se på, hvordan vi kan skabe incitamenter for flere til at blive en del af arbejdsmarkedet. Det vil både gavne borgerne selv, vores virksomheder og samfundet som helhed,” siger Thomas Gress
Fakta:
Tilkendelsesmønstre for førtidspension varierer markant på tværs af kommuner. I store bykommuner som København, Odense og Aarhus ligger tilgangsindekset på mellem 207 og 290. Dvs. ikke-vestlige indvandrere i disse kommuner tilkendes førtidspension 2,1-2,9 gange så ofte som borgere med dansk oprindelse.
Derimod ses en helt anden tendens i bl.a. flere nord- og vestjyske kommuner. I kommuner som bl.a. Ringkøbing-Skjern, Brønderslev og Vesthimmerland er det borgere med dansk oprindelse, der i højere grad får tilkendt førtidspension sammenlignet med ikke-vestlige indvandrere.
I hele 11 kommuner var der ingen ikke-vestlige indvandrere, som fik tilkendt førtidspension i 2024. Det gælder bl.a. ø-kommunerne Fanø, Læsø, Samsø og Ærø. Det kan forklares med, at der nærmest ingen ikke-vestlige indvandrere er. Men Dragør, Jammerbugt, Langeland, Lemvig, Rebild, Solrød og Stevns er også at finde på listen.