Usædvanlig mange ikke-vestlige udlændinge kommer til Danmark

Bortset fra 2022 har der ikke været et forår i nyere tid, hvor flere udlændinge er indvandret i Danmark end i år. Andelen af folk fra ikkevestlige lande er rekordstor.

Dato: 11. sep 2024

Den seneste tids udvikling viser en usædvanlig stor stigning i antallet af ikke-vestlige udlændinge, der kommer til Danmark.

Særligt bemærkelsesværdigt er, at mange af disse personer kommer for at arbejde, hvilket har haft en positiv effekt på arbejdsmarkedet. Samtidig er indvandringen fra lande som Indien og Iran steget markant, hvor mange varetager højtuddannede job.

Hovedpointer fra undersøgelsen

  • Indvandringen til Danmark er på sit højeste siden Ukraine-krisen, med godt 14.900 udlændinge alene i andet kvartal af 2024.
  • 76 pct. af nettoindvandringen kommer fra ikke-vestlige lande, hvilket er den højeste andel siden 2008.
  • En stor del af de nyankomne udlændinge kommer for at arbejde, hvilket hjælper med at afhjælpe manglen på arbejdskraft i Danmark samtidig med, at de offentlige finanser styrkes markant.

Danmark fortsætter med at tiltrække rekordmange indvandrere

I både 2023 og 2024 ligger bruttoindvandringen og nettoindvandringen på et historisk højt niveau, kun overgået af det ekstraordinære år 2022 jf. figur 1. Samtidig er udvandringen forholdsvis stabil, hvilket betyder, at nettoindvandringen fortsat er høj.

Flertal af arbejdsdygtige præger indvandringen: En gevinst for Danmark

En stor del af indvandringen udgøres af personer i den arbejdsdygtige alder, især i aldersgruppen 25-54 år, jf. figur 2.

25-54-årige er oftest færdiguddannede og har gode forudsætninger for at deltage på arbejdsmarkedet. Dermed bidrager de til at afhjælpe arbejdskraftsmanglen, øge økonomiens kapacitet, afdæmpe konjunkturer og styrke de offentlige finanser.

Stigende andel af ikke-vestlige indvandrere i Danmark

Ikke-vestlige indvandrere udgør en voksende andel af indvandringen til Danmark. Gennemsnittet for de ikke-vestlige landes andel af nettoindvandringen for i perioden 2007-2024 (kun 1. halvår) ligger på knap 60 pct., men i første halvår 2024 når denne andel op på 76 pct., jf. figur 3. Dette på trods af, at det kraftige bidrag fra den ukrainske indvandring er aftaget.  

Nye indvandringslande

Foruden Ukraine skiller Iran sig ud som det vigtigste indvandringsland med knap 1.200 personer i første halvår 2024, jf. figur 4. Herudover fylder Nepal, Indien og Bangladesh. Sammen med Iran stod de tre lande for knap en tredjedel af nettoindvandringen i første halvår af 2024 (hvor andelen i 2019 var 15,7 pct.).

Konklusion

Samlet set viser udviklingen et billede af et ændret indvandre mønster. Der en markant stigning i antallet af udlændinge, der kommer til Danmark, særligt fra ikke-vestlige lande som Ukraine, Iran, Nepal og Indien. Mange af de nyankomne kommer for at arbejde og bidrager positivt til både det danske arbejdsmarked og økonomi, hvilket adskiller sig fra tidligere indvandringsbølger, hvor integrationen ofte har været en større udfordring. Den diversitet, vi ser i indvandringen, afspejler et globalt arbejdsmarked, hvor Danmark i stigende grad bliver en attraktiv destination for både højtuddannede og arbejdssøgende fra hele verden.

Thomas Gress

Seniorøkonom

mobil +45 51 90 50 91 tlf +45 33 93 20 00 Læs mere om Thomas Gress