Danmark er det EU-land med flest kompensationspakker

Med 34 kompensationspakker ligger Danmark som nummer 1, når det kommer til antallet af godkendte kompensationspakker hos EU-kommissionen. EU-gennemsnittet er 15. Resultatet er en dansk underskov af regler, dokumentationskrav og deadlines, som har kompliceret det for embedsværket og umuliggjort det for virksomhederne, mener SMVdanmark.

Kompensationspakkerne til dansk erhvervsliv skal godkendes af EU-kommissionen, før de kan søges af virksomhederne. Og Danmark er det land, der har givet kommissionen mest at lave siden coronakrisen ramte.

Danmark har søgt om tilladelse til 34 kompensationspakker. Andenpladsen går til Italien med 33 pakker. Fx svenskerne og finnerne har kunnet nøjes med hhv. 10 og 7 pakker. Det viser en optælling foretaget af SMVdanmark af EU-kommissionens godkendelser.

De mange pakker gør det kompliceret for dansk erhvervsliv og øger ventetiden på at få den ofte livsvigtige indbetaling på virksomhedens konto, mener Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark.

”Der hersker ingen tvivl om, at den nålestiksstrategi på kompensationspakker, som regeringen har valgt, er en fejl. Nu snubler vi rundt i alt for mange forskellige ordninger og oplever urimelig lang sagsbehandlingstid bl.a. på grund af de mange EU-godkendelser,” siger hun.

Hun mener, vi har været alt for forsigtige i Danmark sammenlignet med vores naboer.

”Man får det indtryk, at Danmark har valgt at gå med livrem og seler ind i denne krise. Måske af frygt for at udbetale for meget til dansk erhvervsliv har man ikke strukket sig langt nok. Vi har indtil videre i alt udbetalt 26,7 milliarder kr. til virksomhederne, hvilket er en brøkdel af, hvad der var sat af, da vi gik ind i krisen, og alt for mange virksomheder dækkes ikke af kompensationspakker og falder gennem sikkerhedsnettet,” siger Mia Amalie Holstein.

SMVdanmark har beregnet, at det europæiske gennemsnit ligger på 15 hjælpepakker. Danmark ligger dermed over dobbelt så højt som EU-gennemsnittet.

”Målet for regeringen er at holde hånden under virksomhederne, indtil økonomien er tilbage i almindelige konjunkturer. I det lys har det været en forkert vurdering at gøre hjælpepakkerne så specifikke, at de blev indført i forbindelse med nedlukning og udfaset i forbindelse med genåbning. Resultatet har været en underskov af regler, dokumentationskrav og deadlines som har kompliceret det for embedsværket og umuliggjort det for virksomhederne,” understreger Mia Amalie Holstein.

SMVdanmark anbefaler, at der fra nu af indføres brede hjælpepakker, der fungerer med tilbagevirkende kraft, så de dækker hele perioden fra 1. marts 2020 til 1. marts 2021. Dermed giver det alle virksomheder, der har haft et omsætningstab på mere end 30 pct. under coronakrisen, mulighed for at ansøge om hjælpen.

”På denne måde griber vi alle de virksomheder, som er blevet svigtet af systemet,” siger Mia Amalie Holstein.

 

Læs analysen her.

David Elmer

Kommunikationschef

mobil 53855370 Læs mere om David Elmer

Mia Amalie Holstein

Cheføkonom & politisk chef

mobil +45 53 55 71 77 Læs mere om Mia Amalie Holstein