Er Dansk Erhverv faret vild i esg-junglen?

  • Alle typer
  • {{filter.name}} ({{filter.count}})

Der blev ikke fundet nogle resultater

Debatindlæg i Børsen 15. januar 2025. Af Alexander Søndergaard, underdirektør i SMVdanmark.

Der er næppe en bureaukratisk byrde, der udfordrer smv'erne mere end de afledte konsekvenser af EU's bæredygtighedsrapportering, som skyller ind over virksomhederne i de her måneder og dage.

Alligevel kunne virksomhederne her i Børsen den 11. januar læse, at Dansk Erhverv vil belære dem om, at der slet ikke er tale om en byrde for smv'erne, men en helt unik mulighed.

CSRD-direktivet, som er det hidtil mest byrdefulde eksempel på EU's krav til bæredygtighedsrapportering, anslås af Erhvervsstyrelsen til at koste de direkte omfattede virksomheder et større milliardbeløb i omstillingsomkostninger såvel som i løbende omkostninger.

Som erhvervsministeren korrekt har påpeget her i Børsen, så har der fra EU's side været en meget mangelfuld vurdering af de økonomiske konsekvenser af direktivet.

Kafkask og uforståelig

Virksomhederne måles på talrige og meget omfattende parametre.

Virksomhederne skal f.eks. redegøre for alt lige fra deres mulige involvering i sager om korruption og bestikkelse til deres påvirkning af såkaldte biodiversitetsfølsomme områder og til at opgøre deres vandforbrug samt den kønsmæssige fordeling på arbejdspladsen.

Erhvervsstyrelsen har efter bedste evne udarbejdet en esg-skabelon til smv'er, der er fuldstændig kafkask og uforståelig for størstedelen af de virksomheder, som den er tiltænkt at hjælpe.

Rigtig mange smv'er er med rette frustrerede og bekymrede Dansk Erhverv mener dog, at smv'erne skal stoppe med at forholde sig til, hvordan rapporteringen reelt set belaster deres virksomhed og i stedet se bæredygtighedsbureaukratiet som en såkaldt konkurrencefordel og med strategisk værdi.

Der er efterhånden opbygget en hær af esg-konsulenter og en omfattende esg-industri, der prøver at bilde erhvervslivet ind, at bæredygtighedsrapporteringen netop er en fordel for dansk og europæisk konkurrenceevne.

Stor ugunst for erhvervslivet

Sammen med store dele af den europæiske venstrefløj presser de på for mere regulering og flere byrder de kommende år oveni de allerede vedtagne.

Det lyder desværre som om, at Dansk Erhverv har valgt side til fordel for den fortælling og dermed flere byrder og mere esg-bureaukrati til stor ugunst for erhvervslivet - og særligt smv'erne.

Alexander Søndergaard

Underdirektør – politik & analyse

tlf +45 54 34 57 00 Læs mere om Alexander Søndergaard

Få masser af kontante fordele som medlem af SMVdanmark:

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Vil du have gode råd om stresshåndtering? Og fik du set webinaret om virksomhedstestamenter eller de..

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Som medlem af SMVdanmark sparer du 50% på prisen på dit carnet!

Tilbud & rabatter

Tilbud & rabatter

Som medlem af SMVdanmark har du adgang til en lang række fordele og rabatter. Klik dig ind på fordel..

Menu

Undermenu

Der er næppe en bureaukratisk byrde, der udfordrer smv'erne mere end de afledte konsekvenser af EU's bæredygtighedsrapportering, som skyller ind over virksomhederne i de her måneder og dage.