Undervisningsministeriet har netop offentliggjort årets søgetal til ungdomsuddannelserne. Dem har vi vi i SMVdanmark ventet spændt på, og det blev til en lillebitte stigning, men langt fra håbet, målet og behovet. 20,1 pct. har søgt en erhvervsuddannelse efter grundskolen i år, hvilket er det samme som 0,7 procentpoint mere end i 2018. Målet i 2025 er, at 30 pct. af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen. Det går for langsomt, mener chefkonsulent i SMVdanmark, Heike Hoffmann.
”Vi er faktisk skuffede”, siger chefkonsulent Heike Hoffmann, SMVdanmark. ”Det er fint med de små stigninger i søgetallene hvert år, men hvis man kigger ned i tallene, så handler historien reelt om, at lige godt 400 elever flere har søgt en erhvervsuddannelse i år. Det er simpelt hen ikke noget, der kommer til at løse de små og mellemstore virksomheders problemer med at skaffe kvalificeret, faglært arbejdskraft”.
De små stigningsprocenter bliver endnu mere bekymrende, når ungdomsårgangene bliver mindre, for så bliver stigningerne i absolutte tal i dén grad til at overse.
De tekniske uddannelser trækker lidt fra
Lidt har også ret, og heldigvis kører de tekniske uddannelser (Teknologi, byggeri og transport) lidt hurtigere end de øvrige. I år har godt 600 unge mennesker mere end i 2018 valgt at gå denne vej.
”Når vi tager ja-hatten på, er vi selvfølgelig glade for, at fremgangen især sker på det tekniske område, som er vigtigt for mange af vores medlemmer”, siger Heike Hoffmann. ”Men vi ER skuffede, og vi HAR brug for flere faglærte. De mange politiske aftaler, der er lavet efter reformen, har tilsyneladende ikke nogen stor effekt blandt folkeskoleeleverne”.
Og det er her, de små og mellemstore virksomheder for alvor bliver utrygge ved fremtiden: ”Alt det arbejde, der er gjort politisk, vejledningsmæssigt og på alle mulige andre fronter, har en alt for lille effekt”, mener Heike Hoffmann. ”Vi kan ikke leve med eller leve af de små stigninger på sigt. Vi har brug for mere radikale ændringer i søgemønstret”.
Kontakt
Chefkonsulent Heike Hoffmann, telefon 25 39 03 19