Var LEGO's stifter en innovativ vækst-iværksætter? Måske vil man svare ja, set i lyset af den gigant-forretning, som nutidens LEGO er. Men Ole Kirk Christiansen, som stiftede LEGO, var egentlig ”bare” en dygtig tømrer, der i starten lavede trælegetøj.
Hvorfor er det værdifuld viden? Fordi vores politikere er i gang med at udvikle en ny iværksætterpolitik, og der er desværre kræfter, der mener, at man kun er en rigtig iværksætter, hvis man på forhånd har store vækstplaner og vil revolutionere sit marked med banebrydende teknologi. Det er en absurd hovski-snovski holdning, men den findes faktisk. Og den er farlig, for vi risikerer, at Folketingets kommende iværksætterpolitik derfor vil indeholde nogle fordele for særlige brancher eller særlige virksomheder.
Tankegangen er, at det kun er såkaldte vækst-iværksættere der skal have offentlig støtte og hjælp, for det er her, væksten og jobbene gemmer sig. Det kan derfor ende med, at man fx vil gøre det lettere at få venturekapital eller at blive børsført. Eller at biotekvirksomheder slipper med en lavere selskabsskat. Alt sammen tiltag, der kun er relevante for en lille minoritet af nystartede virksomheder.
Men det vil være en kæmpe fejltagelse at indrette iværksætterpolitikken sådan. Det vil svare til, at vi i Danmark slet ikke støtter den brede idræt, og i stedet bruger alle pengene på eliten. Altså i overført betydning - ingen støtte til de tusindvis af mindre, lokale fodboldklubber rundt om i landet og til gengæld massiv støtte til fodboldlandsholdet. De fleste kan nok godt høre, at dét vil ende galt. For uden det brede vækstlag er der ingen sø at fiske i efter de store talenter. Sådan er det også med iværksætterne.
Det var nok de færreste, der i starten kunne se, hvad Ole Kirk Christiansens ydmyge tømrerforretning ville udvikle sig til. Så den tanke, at man på forhånd kan udpege fremtidens vindere, er dødfødt.
Derfor kæmper vi for, at den nye iværksætterpolitik skal indeholde gode, generelle vilkår, der kommer alle iværksættere til gavn som f.eks. lavere skatter, bedre adgang til kapital, mindre bureaukrati og bedre adgang til arbejdskraft.