Jakob Brandts leder 23. marts 2023

Det er lykkedes kommunerne at smide 12 dages ventetid oven i hatten på byggesagsbehandlinger.

Bureaukratiet slår til igen

Men byggeområdet er jo bestemt ikke det eneste område, hvor regeljunglen vokser og breder sig.

Jakob Brandt

Adm. direktør i SMVdanmark

Ventetiden på at få grønt lys fra kommunen til en byggesag er igen tordnet i vejret det seneste år. På bare tre år er ventetiden øget med 51 pct., og den var ellers lang nok i forvejen. Men alligevel er det lykkedes kommunerne at smide yderligere 12 dages ventetid oven i hatten, så man nu i gennemsnit skal gå 75 dage og vente på lov til at bygge eller renovere fx en erhvervsejendom eller et hus. I nogle kommuner er ventetiden endda helt oppe omkring 200 dage, fx i København. 
 
Det er en farce, vi efterhånden kender alt for godt, men kommunerne har ikke skylden alene. Jo, de kan og skal prioritere området mere, og det presser vi på for, at de gør. Men kommunerne er også ramt af dårlig og ikke mindst omfattende regulering på området. De er blevet overhældt med komplekse statslige regler på byggeområdet, og det øger ventetiden. Vi har derfor brug for en tilbundsgående revidering af hele bygningsreglementet. 
 
Men byggeområdet er jo bestemt ikke det eneste område, hvor regeljunglen vokser og breder sig. Vi ser det nærmest alle steder. Med få undtagelser er det bureaukratiske bøvl steget år for år siden 1980’erne. Alene SMV’erne bruger hvert år mange millioner timer på kontakt og afrapportering, og det arbejde lægger beslag på titusindvis af ansatte.
 
Mit forslag er, at når der indføres nye regler, skal der tilsvarende fjernes regler i samme omfang. Desuden skal det offentlige – hvor det er muligt - købe private data i stedet for at pålægge virksomheder en indberetningsopgave. Det løser ikke hele problemet, men det er god start. Det vil tvinge politikere og embedsmænd til nøje at overveje om de regler, de ønsker at indføre, eller de indberetninger de vil have fra virksomhederne, nu også er så nødvendige. Og det vil gøre det oplagt at starte med at luge ud i bygningsreglementet.

Se tidligere webinarer og få masser af kontante fordele som medlem af SMVdanmark:

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Vil du have 7 tip til forbedring af din hjemmeside? Og fik du set webinaret om patentbeskyttelse ell..

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Som medlem af SMVdanmark sparer du 50% på prisen på dit carnet!

Tilbud & rabatter

Tilbud & rabatter

Som medlem af SMVdanmark har du adgang til en lang række fordele og rabatter. Klik dig ind på fordel..