Nytårshilsen: År 2018 står for tur – et spændende 2019 står på lur

  • Alle typer
  • {{filter.name}} ({{filter.count}})

Der blev ikke fundet nogle resultater

”Kloden
drejer stille rundt i nat

på kommoden
ligger Soya og Karen Blixen
drømme lister frem
og står på lur
og de nikker og hvisker kom
når det er mig der står for tur
og jeg følger med
stikker af
fra endnu en dag”.
Gasolin – Efter endnu en dag - 1976

Nu står år 2019 på lur, og det bliver med garanti spændende: Vi får et valg, men selv det løser ikke manglen på kvalificeret arbejdskraft. Et løft, der var absolut påkrævet af erhvervsuddannelserne, skal implementeres.

Men det skal gå hurtigt og være effektivt, og samtidig skal der sættes markant ind på at få italesat, at det at være håndværker er prestigefyldt. SMV’erne tilbyder langt de fleste praktikpladser til vores unge, så lad 2019 være året, hvor også de helt små SMV’er, der tager lærlinge, får en rimelig praktikpladsbonus.

Knapt halvdelen af SMVdanmarks mange medlemmer arbejder i byggesektoren, og her har vi haft et travlt og begivenhedsrigt år. Byggeriet har fået nye standardkontrakter, AB 18, som kan blive en stor fordel for sektoren, hvis de vel at mærke bruges rigtigt! Hvis ikke byggeriets parter udviser disciplin, frygter jeg, at AB18 afstedkommer endnu mere bøvl og får den modsatte effekt.

 

SMV’erne skal ikke pålægges unødvendige byrder

Det sidste, SMV’erne har brug for, er tvang og administrativt bøvl. Derfor var det også glædeligt, at en undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen har vist, at der ikke er forskel i skattegabet mellem virksomheder, der får hjælp af en revisor, og virksomheder, der ikke gør. Tvungen revisionspligt er med andre ord ikke løsningen på de manglende skatteindbetalinger.

2018 var også året, hvor man som dansker har været trist til mode over, at etik og moral absolut ikke har stået øverst på de lærdes fag i finansverdenen. At de så åbenlyst belønnes med gyldne håndtryk og betydningsfulde bestyrelsesposter virker absurd og resulterer kun i manglende tillid til systemerne.

I 2018 var det Kim Larsen, der ’stod for tur’, som han selv udtrykte det i Gasolin-sangen ”Efter endnu en dag” tilbage i 1976. At Kim Larsen forlod os i løbet af året var uretfærdigt – men sygdom kender ikke til retfærdighed.

 

Julegave til klimaet og til arbejdspladser i autoreparationsbranchen

Som en forsinket julegave bliver reparationsgrænsen sat op til 70 procent ved årsskiftet, og når vi hopper ind i 2020, bliver den yderligere sat op til 75 procent. Det betyder, at klimaet skånes, og flere biler bliver repareret i stedet for at blive skrottet. Samtidig betyder en højere reparationsgrænse, at vores over 1000 medlemsvirksomheder i autobranchen kan oprette nye job og lærepladser.

2019 står på lur. I SMVdanmark vil vi arbejde for fairness og retfærdighed, og der er nok at tage fat på. Det være sig i samarbejdet mellem virksomheder, hvor vi vil lære store kunder ikke kun at tænke i kortsigtet profit og misbruge deres små leverandører som gratis kassekreditter. De små har brug for de store, men de store var intet uden deres små leverandører. Derfor valgte vi i SMVdanmark at søsætte en større kampagne for at skaffe politiske ørenlyd for en FAIR betalingsfrist for alle. En sag, som vi også vil kæmpe videre for i det nye år.

Så lad os behandle hinanden FAIR – også når det drejer sig om betalingsfrister! Lad os kalde det et værdiskabende samarbejde!

I 2019 vil vi også presse på for en fair og SMV-venlig erhvervspolitik, for SMV’erne udgør langt størstedelen af de danske virksomheder – vi er kort sagt rygraden og vækstlaget i Danmarks erhvervsliv.

I 2018 kunne vi byde tre nye medlemsorganisationer velkommen: Ejerlederne, Danske Bilforhandler Union og Foreningen Danske Bogholdere & Regnskabskonsulenter. Så SMV’ernes organisation er blevet styrket og klør på både før og efter det kommende valg.

For flere faglærte, for mere fairness og for enklere og mere effektiv lovgivning.

Der skal tænkes SMV i alle nye love og lovforslag, der har betydning for os og vores medlemsvirksomheder.

”Som et strejf af en dråbe
Fik vi lov til at håbe
På de ting som skal komme
Før end livet er omme”.

Godt nytår!

 

Download foto af Niels Techen i printkvalitet.

 

Menu

Undermenu

Nu står år 2019 på lur, og det bliver med garanti spændende. Det skriver Niels Techen, formand for SMVdanmark, i sin nytårshilsen til medlemmer og samarbejdspartnere.