Tusindvis af SMV'er helt afhængige af bankerne

SMVdanmark hilser forståelsen mellem regeringen og bankerne, om bankernes samfundsansvar og finansiering til virksomhederne i Coronakrisen velkommen. Det ændrer dog ikke billedet for mange tusinde virksomheder, siger vicedirektør i SMVdanmark, Jakob Brandt, der ønsker en tilbageførsel af den seneste skattebetaling.

I eftermiddag kom regeringen og bankernes brancheforening Finans Danmark med en fælleserklæring om, at banker og realkreditselskaber vil leve op til deres samfundsansvar, og at de rækker både privatkunder og erhvervskunder en hånd i en svær situation.

Det skal blandt andet ske gennem adgang til statsgaranterede lån for virksomheder, tilbud om afdragsfrihed, henstand for privatkunders lån eller hjælp med kassekreditter. Det skal ske på rimelige vilkår, der samlet set ikke forringer kundens økonomiske situation.

Det er SMVdanmarks vicedirektør Jakob Brandt glad for, for mange virksomheder og borgere er fuldstændig afhængige af deres bankers velvilje i disse dage:

"Vi håber da, at bankerne i den nuværende situation lever op til vores alle sammens forventning om, at de skal sikre kapital hurtigt op på ordentlige vilkår til SMV'erne," siger han.

Forståelse, eller ej. Vicedirektør i SMVdanmark, Jakob Brandt, er bange for, at der for mange SMV'er ikke vil være megen hjælp at hente nede i banken.
Forståelse, eller ej. Vicedirektør i SMVdanmark, Jakob Brandt, er bange for, at der for mange SMV'er ikke vil være megen hjælp at hente nede i banken. Foto: Ulrik Jantzen/BüroJantzen.
Regeringen bør arbejde på at tilbageføre den seneste skattebetaling til virksomhederne. Det vil hjælpe...

Jakob Brandt

Vicedirektør i SMVdanmark

Løser ikke problemet for alle

Jakob Brandt understreger dog, at det ikke løser problemet for de mest pressede virksomheder. Aftalen understreger nemlig, at det er "sunde" virksomheder, der er en forståelse omkring.

"Udfordringen er, at 20 pct. af SMV'erne inden krisen fik nej til lån i banken - også selvom de var "sunde". Disse finder bankerne næppe mere kreditværdige nu end før krisen. Dermed står rigtig mange virksomheder fortsat i en meget presset situation - og de er 100 pct. afhængige af bankerne viser velvilje," siger Jakob Brandt, der ikke føler sig overbevist om, at bankerne vil komme dem til hjælp.

Han opfordrer derfor regeringen til, at føre den seneste skattebetaling tilbage til virksomhederne, som et nulrente lån:

"Regeringen bør arbejde på at tilbageføre den seneste skattebetaling til virksomhederne. Det vil hjælpe ude i mange virksomheder og give dem mulighed for at komme igennem krisen," siger Jakob Brandt.