Vellyd i ny aftale om erhvervsuddannelser

Der er flere gode toner i den aftale, regeringen og S, SF, R og DF har indgået, og som bl.a. tilfører flere midler til de økonomisk trængte erhvervsuddannelser.

SMVdanmark tager positivt imod den nye aftale, der bl.a. giver en økonomiske saltvandsindsprøjtning til erhvervsuddannelserne. Aftalen skal få flere unge og deres forældre til at blive opmærksomme på Danmarks over 100 erhvervsuddannelser.

”Det er en rigtig god aftale, der yderligere styrker erhvervsuddannelserne, men det er der så sandelig også brug for. Gennem en årrække har erhvervsuddannelserne kæmpet med omprioriteringsbidraget og med en meget omtumlet økonomi. Nu er der brug for stabilitet, politisk velvilje og ikke mindst økonomisk opbakning omkring vores erhvervsuddannelsessystem, for kun sådan kan vi imødekomme den store mangel på faglærte”. Det siger Ane Buch, adm. direktør for SMVdanmark.

I dagens aftale er annulleringen af omprioriteringsbidraget blevet fastholdt, men herudover er kvalitetspuljen blevet forlænget i hvert fald til og med 2019. Det indebærer et løft på 165 mio. kr. næste år.

SMVdanmark bakker varmt op om den del af aftalen, som handler om, at praksisfaglighed kommer ind i folkeskolen, så bl.a. udskolingselever fremover kan tage valgfag på erhvervsskolerne, ligesom erhvervsskolelærere får mulighed for at stå for undervisning i folkeskolen.

 

Kollektiv vejledning udfordrer ikke den enkelte

Aftalen betyder desuden en styrkelse af den kollektive vejledning i udskolingen, men det er næppe nok til at udfordre den enkelte unges uddannelsesvalg.

”Vi er nødt til at få gjort op med mange dygtige unges automatiske glidning i retning af gymnasieuddannelserne, og det kræver, at hver enkelt ung bliver bekendt med de muligheder, en erhvervsuddannelse tilbyder. Jeg kan have alvorlige tvivl om, hvorvidt kollektiv vejledning kan udfordre den enkelte unges forestillinger om mulighederne med en erhvervsuddannelse”, siger Ane Buch.

 

Vil du vide mere?

Læs mere om initiativer i aftalen på Undervisningsministeriets hjemmeside.

 

Kontakt

SMVdanmarks adm. direktør Ane Buch, telefon 40 53 11 53

Kommunikationschef Frederik Faurby, telefon 51 344 377