Mængden af love og regler har nået et omfang, hvor vi må sige, at nu må det stoppe. De mindre virksomheder bruger 58 mio. timer på at være i kontakt med det offentlige, og det koster dem 16,5 mia. kr. Hvert eneste år.
Derfor har vi lanceret #BureaukratiLøftet. Det er vores kampagne for at forpligte de kommende medlemmer af Folketinget til at gøre noget ved det vanvittige bureaukrati.
Foreløbigt har 8 partiledere, blandt andre Jakob Ellemann, Søren Pape, Alex Vanopslagh og Inger Støjberg, samt over 200 folketingskandidater tilsluttet sig løftet og skrevet under på, at de i de kommende år aktivt vil kæmpe for at nedbringe mængden af offentligt bøvl og ufleksible regler.
Det er vi meget glade for. For problemet med bureaukrati er, at når det tager overhånd, tager det tid fra det, som vi egentligt gerne vil lave. Og det skaber meningsløshed og apati i arbejdet hos dem, der skal udføre det. Uagtet om man er sygeplejerske eller virksomhedsejer.
Vi har brug for en form for regelloft. Mens vi har en naturlig bremse, når statens husholdningsbudget viser røde tal på bundlinjen, så mangler vi en tilsvarende bundlinje for regelbyrden.
En vej kunne være, at man begyndte at betale for institutioners og virksomhedernes data. Det lyder måske i sig selv bureaukratisk, men jeg er ret sikker på, at det ville kunne skille need-to-have fra nice-to-have, og bureaukraterne ville tænke sig om to gange, før de pålægger virksomhederne nye regler og administrative byrder.