Danske unge bliver længe på skolebænken; markant dyk i 25-34 åriges beskæftigelse

  • Alle typer
  • {{filter.name}} ({{filter.count}})

Der blev ikke fundet nogle resultater

Regeringen kæmper for at få flere danskere til at arbejde mere blandt andet ved at afskaffe St. Bededag som helligdag, men der ligger et stort og overset potentiale et helt andet sted: De unge mellem 25 og 34 år.

Ifølge en ny analyse kunne den danske beskæftigelse stige med 43.000 personer, hvis danske unge var lige så hurtigt ude i job, som fx hollandske unge. Danske unge er nemlig meget langsomme til at komme ud på arbejdsmarkedet. Blandt 30 europæiske lande er Danmark helt nede på en 20. plads, når det gælder andelen af unge, der er i job. Vi halter altså efter lande som fx Holland, Sverige og Norge.

Analysen er lavet af SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder. Analysens forfatter, chefkonsulent Thomas Gress, mener, at hvis vi vil have flere danskere ud på arbejdsmarkedet, så er gruppen af unge et oplagt sted at tage fat.

”Vi har haft buldrende højkonjunktur de senere år, men alligevel er de unges beskæftigelsesgrad langt fra det hidtidige topniveau i 2008.  Det er bemærkelsesværdigt. Vi må spørge os selv, om vi er gode nok til at få de unge ud i job. Sandsynligvis kan vi lære noget af andre lande, hvor de i langt højere grad er på arbejdsmarkedet,” siger han.

Tidligere var andelen af unge på arbejdsmarkedet højere, og for 17 år siden var vi nr. 7 i Europa i modsætning til nr. 20 i dag.

De unge bliver på skolebænken

Thomas Gress peger på, at en væsentlig forklaring er, at de danske unge i højere grad hænger fast på skolebænken nu end tidligere. Andelen, der modtager Statens Uddannelsesstøtte, SU, er steget med omkring en tredjedel siden 2008. Så danske unge uddanner sig mere, men i fx Holland og Schweiz er andelen af unge, der tager en lang videregående uddannelse, lige så høj som herhjemme. Alligevel er de unge i de to lande markant mere på arbejdsmarkedet end tilfældet er i Danmark.

”Det rejser spørgsmålet, hvor længe man behøver være på skolebænken. I andre lande er de lige så godt uddannede som i Danmark, men de kommer bare hurtigere gennem uddannelsessystemet og i job,” siger Thomas Gress.

Han understreger, at selv om uddannelse er en god ting, så er det dyrt for skatteyderne, og virksomhederne må undvære livsvigtig arbejdskraft, hvis uddannelsestiden er for lang set i forhold til, hvad de unge lærer.

”Vi foreslår derfor blandt andet, at politikerne fjerner SU’en fra universiteternes kandidatdel, og erstatter den med mulighed for et lån. På den måde får de studerende et klart økonomisk incitament til at blive færdige. Regeringens tanker om at forkorte overbygningen fra to til lidt over ét år giver også god mening i denne sammenhæng,” siger Thomas Gress.

Læs analysen her.

David Elmer

Kommunikationschef

mobil 53855370 Læs mere om David Elmer

Thomas Gress

Seniorøkonom

mobil +45 51 90 50 91 tlf +45 33 93 20 00 Læs mere om Thomas Gress

Se tidligere webinarer og få masser af kontante fordele som medlem af SMVdanmark:

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Se eller gense tidligere afholdte SMVdanmark-webinarer

Vil du have gode råd om stresshåndtering? Og fik du set webinaret om betalingsløsninger eller det om..

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Spar 50% på dine eksportdokumenter

Som medlem af SMVdanmark sparer du 50% på prisen på dit carnet!

Tilbud & rabatter

Tilbud & rabatter

Som medlem af SMVdanmark har du adgang til en lang række fordele og rabatter. Klik dig ind på fordel..

Menu

Undermenu

De danske unge mellem 25 og 34 år er raslet ned på den europæiske rangstige, når det gælder om at være ude på arbejdsmarkedet. For 17 år siden var vi nr. 7 i Europa, når det gjaldt hvor mange unge, der var i job. I dag er vi nr. 20. En af grundene er, at de unge bliver længe på skolebænken. Vi bør indføre reformer, der hjælper de unge ud, fx at forkorte de lange, videregående uddannelser, mener SMVdanmark.