Erhvervsministeren lyttede til argumenter for FAIR betalingsfrister

SMVdanmark overleverede i går 3466 underskrifter for en lovbestemt 30 dages betalingsfrist ved handel mellem store og små virksomheder til erhvervsminister Rasmus Jarlov (K). Ministeren anerkendte, at der kan være et problem med store virksomheders lange betalingsfrister.

3466 danskere har i løbet af de seneste måneder skrevet under mod store virksomheders urimeligt lange betalingsfrister, der presser likviditeten hos de danske SMV’er.

 

Underskrifterne har Jakob Brandt, vicedirektør hos SMVdanmark, sammen med Torben Klindt, ejer af Hovedstadens Låseservice A/S, nu afleveret til erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) sammen med en opfordring til handling:

 

”Vi skal bremse de store virksomheders skadelige vane med at misbruge små leverandører som ’banker’ med betalingsfrister på op til 120 dage. Det er ikke fair, at man skal vente flere måneder på betaling for arbejde, som er udført for længst. Derfor håber jeg også, at Rasmus Jarlov og andre politikere på Christiansborg trækker i arbejdstøjet nu og giver SMV’erne de rettigheder, som de fortjener. SMV’erne er en af hjørnestenene i dansk økonomi og skal selvfølgelig behandles derefter,” siger Jakob Brandt.

 

Kravet om en lovbestemt FAIR betalingsfrist på max 30 dage, som allerede er gældende for handel med det offentlige, har fået opbakning blandt flere af erhvervsordførerne på Christiansborg, blandt andet Socialdemokraterne, Enhedslisten og Dansk Folkeparti. På Facebook er kampagnen blevet set i alt 1.274.631 gange og delt 1.065 gange.

 

 

Anerkender problemstilling, men aftalefrihed er vigtig

Den store opbakning, læserbreve og ikke mindst delingerne på sociale medier har skabt pres på politikerne for at handle, men selvom Rasmus Jarlov lyttede til Torben Klindt og Jakob Brandts beskrivelse af udfordringerne med de lange betalingsfrister og anerkendte, at der kunne være problemer, kunne han ikke love noget forud for Folketingsvalget:

 

”Jeg synes, at 30 dage lyder lavt, og for mig er det også vigtigt, at der er aftalefrihed, men jeg anerkender, at der kan være et problem med de lange betalingsfrister, hvor det er svært at forestille sig, at det for de små virksomheder er helt frivilligt. Dér er der noget, der ser svært ud i magtbalancen. Men jeg er ikke sikker på, at vi kan samle støtte for en frist på helt ned på 30 dage. Dér er det nok nemmest at få opbakning til at gøre noget mod de længste frister, men med usikkerheden om, hvornår valget kommer, er vi nok nødt til at vente til efter valget,” siger Rasmus Jarlov, der understreger, at det for ham er vigtigt med aftalefrihed på området.

 

 

Arbejdet for en FAIR betalingsfrist fortsætter

Hos SMVdanmark er vicedirektør Jakob Brandt glad for, at ministeren tog sig tid til at lytte til Torben Klindt og SMVdanmarks argumenter, men ikke mindst at han anerkendte, at meget lange betalingsfrister er et problem.

 

”Jeg havde selvfølgelig håbet på, at ministeren havde været klar til at gå i Folketinget med et forslag om at ligestille betalinger mellem virksomheder med betalinger fra det offentlige, hvor de 30 dage gælder, men jeg er glad for, at ministeren tog sig tid til at høre argumenterne og anerkendte, at der er et problem,” siger Jakob Brandt.

 

At erhvervsminister Rasmus Jarlov parkerede spørgsmålet til efter valget betyder dog ikke, at SMVdanmark letter presset for handling:

 

”Ministeren henviser til, at det er det kommende folketing, der må beslutte, hvad der skal ske, men der er jo heldigvis flere af Folketingets partier, der har udtrykt sig positivt overfor vores krav om en lovbestemt maksimal betalingsfrist, så den slutter ikke her. Vi fortsætter arbejdet med at skabe flertal for sagen – og med at hjælpe SMV’erne med, hvordan de kan håndtere de lange betalingsfrister i mellemtiden,” siger Jakob Brandt.

 

 

Kontakt

Vicedirektør Jakob Brandt, telefon 24 25 27 27

Kommunikationschef Jon Arskog, telefon 61 96 39 99